Medicína

MZ ČR opět varuje před nebezpečným výrobkem (Infantino)


Kategorie: Aktuality 
16.květen 2011
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, informuje spotřebitelskou veřejnost o nebezpečném výrobku pro děti ve věku do 3 let: Vibrační kousátko (Vibrathing Teether) Infantino (3m+), EAN: 77355458227 Výrobce/ země původu: Infantino LLC San Diego CA 92121 USA Dovozce: Infantino Ltd. Prospect House, Business Centre, High Wycombe HP13, 6LA, UK Distributor: AGS – Sport s.r.o., Rosická 653, 190 17 Praha 98 – Vinoř, IČ: 48110591

Popis: Plastové kousátko tvaru červené jahody se zelenou stopkou (viz fotografie na www.mzcr.cz) je uloženo v blistru. Na přední straně nacházejí nápisy infantino, Vibrating Teether, 3m+ a další texty v anglickém jazyce. Na zadní straně obalu se tyto nápisy opakují včetně dalších textů v různých jazycích. Dále je na zadní straně obalu uveden čárový (EAN) kód a adresa výrobce včetně jeho webové stránky (www.infantino.com). Je zde přilepená etiketa s uvedením anglického a českého názvu kousátka, věkového určení pro děti nad 3 měsíce (3m+), popisem funkčnosti výrobku, pokyny k údržbě a varováními.

 

Odůvodnění: Vibrační kousátko patří do kategorie výrobků pro děti ve věku do 3 let a je takto dovozcem označeno. Tyto výrobky musí splňovat bezpečnostní požadavky stanovené ve vyhlášce č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let, ve znění pozdějších předpisů, a dále obecné požadavky na bezpečnost výrobků upravených v § 3 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů.

 

Vzhledem k tomu, že vyhláška č. 84/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a ani k ní harmonizované normy vibrace neřeší, bylo pro posouzení bezpečnosti vibračního kousátka použito srovnání s limity pro vibrace stanovené nařízením vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

 

Na základě měření bylo zjištěno, že naměřené hodnoty vibrací o více než 40 dB (tedy stonásobně) překračují hygienický limit pro vibrace přenášené zvláštním způsobem způsobující intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy pro dospělého jedince. Na základě zhodnocení zdravotního rizika při používání vibračního kousátka citlivými skupinami spotřebitelů, zejména kojenci a malými dětmi, pro které je výrobek podle označení určen, bylo posouzeno, že zejména přenosem těchto vibrací na skeletální aparát dítěte může dojít k vážnému poškození jeho zdraví.

 

 Z výše uvedených důvodů výrobek nevyhovuje § 3 odst. 1 a § 7 zákona č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle kterého je bezpečný ten výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje nebezpečí pro zdraví spotřebitele.Dle TZ MZ ČR

MUDr. Michael Vít, Ph.D., hlavní hygienik ČR        

www.mzcr.ct

 

 

Autor: zpracováno redakčně