Medicína

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečným výrobkem (Bzučilka)


Kategorie: Aktuality 
13.květen 2011
Ministerstvo zdravotnictví ČR postupem podle § 6 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, informuje spotřebitelskou veřejnost o nebezpečném výrobku pro děti ve věku do 3 let:

Bzučilka (chladicí a vibrační kousátko), zn. Sassy, model #631

EAN: 037977800197

Výrobce:  Sassy, Inc., 2305 Breton Industrial Park Drive, S.E., Kenwood, MI 49508, USA

Země původu:  Čína

Dovozce: FOR BABY, spol. s r.o., Plovdivská 3400, 143 00  Praha 4, IČ: 25642651

 

Jedná se o plastové kousátko tvořící žlutooranžové tělíčko včelky s křidélky různých barev a různého povrchu (viz fotografie na www.mzcr.cz). Jedno z křidélek aktivuje vibrace. Kousátko je uloženo v blistru. Na přední straně se nacházejí nápisy Sassy a 0+ months (tedy určení pro děti od narození). Na zadní straně obalu je mj. uveden čárový kód (EAN), číslo modelu výrobku, adresa výrobce v USA a vyznačení země původu (Čína). Na přilepené etiketě s českým textem je uveden název a model výrobku, popis funkčnosti výrobku, pokyny k údržbě, varování, adresa dovozce včetně spojení a čárový kód.

 

Odůvodnění: Vibrační kousátko patří do kategorie výrobků pro děti ve věku do 3 let a je takto dovozcem označeno. Tyto výrobky musí splňovat bezpečnostní požadavky stanovené ve vyhlášce č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let, ve znění pozdějších předpisů, a dále obecné požadavky na bezpečnost výrobků upravených v § 3 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů.

 

Vzhledem k tomu, že vyhláška č. 84/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a ani k ní harmonizované normy vibrace neřeší, bylo pro posouzení bezpečnosti vibračního kousátka použito srovnání s limity pro vibrace stanovené nařízením vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

 

Na základě měření bylo zjištěno, že naměřené hodnoty vibrací (127,8dB s nejistotou 2 dB) překračují hygienický limit (100 dB) pro vibrace přenášené zvláštním způsobem způsobující intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy pro dospělého jedince. Na základě zhodnocení zdravotního rizika při používání vibračního kousátka citlivými skupinami spotřebitelů, zejména kojenci a malými dětmi, pro které je výrobek podle označení určen, bylo posouzeno, že zejména přenosem těchto vibrací na skeletální aparát dítěte může dojít k vážnému poškození jeho zdraví.

 

Z výše uvedených důvodů výrobek nevyhovuje § 3 odst. 1 a § 7 zákona č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle kterého je bezpečný ten výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje nebezpečí pro zdraví spotřebitele.

MUDr. Michael Vít, Ph.D., hlavní hygienik ČR              

Dle TZ MZ ČR

www.mzcr.cz

 

Autor: zpracováno redakčně