Medicína

Nové Centrum pro léčbu digitálních ulcerací v Brně


Kategorie: Aktuality 
17.květen 2011
Centrum pro léčbu digitálních ulcerací vzniklo nově při Revmatologické ambulanci II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA). Je velkým přínosem pro pacienty s velmi závažným onemocněním zvaným systémová sklerodermie, protože bude poskytovat nejkomplexnější diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Nezbytnou součástí práce centra je screening - vyhledávání rizikových pacientů, jejich pravidelné sledování, edukace a prevence vzniku digitálních ulcerací.

Systémová sklerodermie je autoimunitním onemocněním pojivové tkáně (podmínkou jeho vzniku je tvorba autoprotilátek a rozvoj imunitních reakcí zaměřených proti vlastním tkáním), charakterizovaným sklerotickým postižením stěny cév, kůže a vnitřních orgánů.  Může postihnout celý trávicí trakt, kosterní a svalový systém, plíce, srdce a ledviny. Důvod vzniku onemocnění není přesně znám, ale předpokládá se vliv faktorů genetických, hormonálních, imunitních, infekčních i zevního prostředí (toxiny).

Nejčastějším a nejzřetelnějším projevem systémové sklerózy je tzv. Raynaudův fenomén. Postižené cévy abnormálně reagují na chlad, emoce apod. Nadměrné zúžení cév vede k dvoj až trojfázovým změnám barvy prstů a nakonec až ke vzniku ischemických komplikací tkání prstů rukou v podobě digitálních ulcerací. Ty způsobují nemocným výraznou bolest, omezují funkci prstů, ztěžují a zpomalují hojení i běžných poranění či odřenin. Při proniknutí infekce  hlouběji může dojít  k zánětlivému poškození kostní tkáně, které může skončit amputací článků prstů. Může dojít i k jejich samovolnému oddělení. Takto na TK vysvětlil stručně vznik a možný průběh onemocnění lékař Revmatologické ambulance Doc. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

K prioritám pracoviště patří vysoce odborná péče  o postižené pacienty. Centrum pro léčbu digitálních ulcerací při FNUSA je členem DUO registru – Evropského registru pacientů s digitálními ulceracemi u systémové sklerodermie. Revmatologická ambulance spolupracuje s dalšími vysoce specializovanými pracovišti FNUSA a v České republice, jako jsou Angiologická ambulance při I. interní kardioangiologické klinice FNUSA, s Podologickou ambulancí při Diabetologickém edukačním centru II. interní kliniky FNUSA, dále s Centry pro plicní hypertenzi II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Multidisciplinární přístup a týmová spolupráce odborníků je hlavním předpokladem efektivní léčby. Ta zahrnuje použití účinné medikamentózní léčby v kombinaci s mikroangiochirurgickými výkony a dalšími vhodnými metodami. Ze strany pacienta je nutné dodržování režimových opatření, mj. také zákazu kouření.

Prevalence (poměr počtu všech existujících případů daného onemocnění k počtu obyvatel v dané lokalitě ve sledovaném časovém období) je přibližně 120-250 případů na 1 mil. obyvatel, incidence  (počet nově vzniklých případů dané nemoci ve vybrané populaci za určité časové období) je 30 případů na 1 mil. obyvatel za rok. Celosvětově je nemocí postiženo 2,5 mil. obyvatel. Ženy jsou postihovány 3-9x častěji než muži, a to zejména ve fertilním věku (15-49 let). Jedná se o nejfatálnější ze všech revmatických onemocnění.

Dle TZ  z dubna 2011-05-11

 www.fnusa.cz

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Má 31 odborných pracovišť, 964 lůžek, zaměstnává 2 740 lidí a v roce 2010 zde bylo hospitalizováno 27 632 pacientů. Její pracoviště jsou výukovými základnami LF MU. Plní vědeckovýzkumné úkoly, provádí klinická hodnocení léčiv a zdravotnických prostředků. Připravila unikátní projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA-ICRC).

Autor: zpracováno redakčně