Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
12.květen 2011
Plánujeme dovolenou v zahraničí. Jsem ale na dialýze a potřebovala bych vědět, jak je v současné době zajištěna možnost čerpat tuto péči v zemích EU, případně i mimo ni.

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Ve státech Evropské unie je hemodialýza považována za péči nezbytnou a je poskytována našim klientům v plném potřebném rozsahu v souladu s délkou pobytu na území jiného členského státu. Je ale vhodné si poskytnutí tohoto ošetření vždy dopředu domluvit v konkrétním zdravotnickém zařízení.

 

Hrazeny jsou výkony hemodialýzy, hemofiltrace i hemodiafiltrace, pokud jsou poskytnuty ve zdravotnických zařízeních jednotlivých států EU. Tato péče může být čerpána bez předchozího schválení pacientovou českou zdravotní pojišťovnou. Musíte se prokázat svým evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC).

 

 Úhradu za poskytnutou péči provede vaše česká zdravotní pojišťovna zahraničnímu zdravotnickému zařízení, na pacientovi samotném je úhrada případné spoluúčasti, která by byla stejná, jakou platí tamní pacienti. Pokud byste z nějakého důvodu uhradila poskytnutou péči v hotovosti, bude refundace provedena v cenách, které jsou stanoveny pro daný druh péče v jednotlivých státech EU.

 

Časté letní destinace Chorvatsko, Srbsko, Černá Hora, Turecko a Makedonie nejsou zeměmi EU, ale jsou s nimi sjednány smlouvy o sociálním zabezpečení, které zahrnují i oblast zdravotnictví. Při poskytnutí zdravotní péče v těchto státech se musíte vždy prokázat předepsaným formulářem, který vám vystaví vaše zdravotní pojišťovna, jen v Chorvatsku a Makedonii je akceptován i průkaz EHIC.

 

 Pokud vám před vycestováním revizní lékař zdravotní pojišťovny schválí poskytnutí hemodialýzy v těchto zemích, uhradí ji pojišťovna stejně jako v zemích EU (výše úhrady by odpovídala cenám v příslušném státě). K prokázání nároku na poskytnutí dané péče v cizině předložíte potvrzený tiskopis, který je dokladem o souhlasu zdravotní pojišťovny. Hemodialýzu poskytnutou bez předchozího souhlasu revizního lékaře pojišťovny si musí pacient zaplatit sám a výše následné refundace by odpovídala čerpání péče na území ČR.

 

V ostatních zemích světa si pacient musí poskytnutou hemodialýzu zaplatit sám a z této sumy mu následně zdravotní pojišťovna na základě předložených dokladů refunduje částku do výše stanovené pro úhradu takové péče na území ČR. Refundovány jsou v tomto případě pouze náklady na hemodialýzu, nikoli na hemofiltraci a hemodiafiltraci.

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně