Medicína

Český den proti rakovině – 11. květen


Kategorie: Aktuality 
11.květen 2011
Ve středu 11. května 2011 probíhá již 15. ročník celonárodní sbírky Český den proti rakovině. Liga proti rakovině veřejnou sbírku mimo získání financí na projekty sdružení ji zároveň považuje za významnou preventivní akci. Každý dárce si totiž odnese tento den nejen kytičku měsíčku lékařského, ale i leták s podrobnými informacemi o možnostech aktivní prevence rakoviny.

Platí, že rakovina odhalená v časném stadiu vzniku je léčitelná. Náš slogan „Tiká v každé rodině“ je varující. Varující, ale pravdivý, neboť každý třetí občan v ČR podle celostátních statistik onemocněl nebo onemocní rakovinou. Prevence a to již  dětského věku může toto riziko značně snížit.

 

Cílem programu roku 2011, který vychází ze zásad Evropského kodexu proti rakovině, je informovat veřejnost o možnostech aktivní nádorové prevence, tj. o zdravém způsobu života, nekouření, pravidelném pohybu apod., ale i o využívání preventivních a screeningových programů, které nabízejí zdravotní pojišťovny – stanovení PSA (Prostatický Specifický Antigen) u mužů nad 50 let, mamografický screening pro ženy od 45 let, vyšetření stolice na okultní krvácení, očkování proti  HPV  + roční gynekologické kontroly (prevence před rakovinou děložního čípku) a samozřejmě pravidelné roční preventivní prohlídky u praktického lékaře.  

 

Letošní sbírka v řeči čísel

800 000 žlutých kytiček s fialovou stužkou

14 krajů ČR (všechny)

77 okresů ČR (všechny)

750 měst a vesnic České republiky

5500 pokladních vaků

11 000 dobrovolníků ve žlutých tričkách

760 přihlášených subjektů:  -

 54 pacientských klubů, kolektivních členských organizací LPR Praha

154 středních škol

123 základní školy  

 88 místních organizací Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

 72 oddílů Skauta

 62 skupin Pionýra

  40 prodejen knihkupectví Kanzelsberger

 26 organizací ČSŽ

 25 poboček České pošty

19 organizací ČČK

  a další organizace a jednotlivci

 

Doprovodná akce v Praze na Můstku

 

Ve žlutém stanu na Václavském náměstí – na Můstku se v den sbírky bude konat bohatý doprovodný program. Český den proti rakovině podpoří osobní účastí i mnoho osobností, které se na chvíli stanou dobrovolníky nabízejícími kytičky. Budou mezi nimi Marie Retková, moderátoři Radiožurnálu Lucie Výborná a Jan Pokorný, mistr ČR v badmintonu Petr Koukal, Tomáš Krejčíř, herci ze seriálu Ulice – Ilona Svobodová, Šárka Ullrichová, Patricie Solaříková a Kristýna Podzimková.

V hudebním programu vystoupí Vladimír Hron, Pavlína Filipovská, písničkář Monty, pěvecké soubory TRIOBAB a VŠELIJAK a další.

 

Ze stanu bude přímým přenosem od 10 hodin vysílat Radiožurnál hodinový rozhovor s předsedkyní LPR Praha MUDr. Michaelou Fridrichovou a badmintonistou Petrem Koukalem.

V improvizované ordinaci budou návštěvníkům k dispozici lékaři onkologové a dermatologové k bezplatným konzultacím.

 

Liga proti rakovině Praha již druhým rokem spolupracuje při zpracovávání financí z pokladních vaků s  Českou poštou, s.p., která se stala generálním partnerem sbírky. Hned v počátku spolupráce Liga ocenila vstřícnost představitelů České pošty, neboť dobrovolníci budou moci pokladní vaky s penězi vybranými za kytičky odevzdat přímo ve svém městě. Na zpracování všech finančních příspěvků se bude podílet tým kvalifikovaných a proškolených zaměstnanců 500 pošt.

 

Při aktivitách prevence maligního melanomu pokračuje LPR Praha v úspěšné spolupráci s Dermatovenerologickou klinikou FNB, jejíž lékaři budou například v den sbírky ve stanu na Můstku poskytovat zájemcům konzultace.

 

 

Prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc., zakladatel a dlouholetý předseda LPR Praha představí publikaci „20 let s Ligou proti rakovině Praha“, ve které shrnuje dvě dekády svého života spojeného s budováním této neziskové organizace.

 

 lpr@lpr.cz, www.lpr.cz

jitka.bajgarova@arcadia.cz,

www.denprotirakovine.cz

 

 

Generální partner: Česká pošta, s.p.

Hlavní partneři: Geis CZ s.r.o., GlaxoSmithKline, s.r.o.

Hlavní mediální partneři: Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partner: Bauer media v.o.s.

Partneři a spolupracovníci: Bluetech s.r.o., Český červený kříž,  Český svaz žen,  Euromedia Group, k. s., Junák – svaz skautů a skautek ČR, Kanzelsberger, a.s., Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, Pionýr, Model Obaly a.s., Newton Media, a.s., Roche, s.r.o., Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Skupina ČEZ a Nadace ČEZ, Soleta Signum s.r.o.,  s.r.o., Vyšehrad 2000, s.r.o.

Autor: zpracováno redakčně