Průjem a zácpa
Průjem – potíže se zažíváním
Průjmová onemocnění se dělí podle délky
trvání obtíží a jejich příčiny na akutní a chronická.
Akutní
průjem postihuje člověka náhle a na krátkou dobu.. Způsobit jej mohou viry nebo
bakterie, které napadají trávicí ústrojí. V některých případech může být
příčinou onemocnění výskyt parazitů v lidském těle.
Třetinu
průjmových onemocnění mají na svědomí viry. Vyskytují se zejména u dětí, přičemž
u těch nejmenších bývají nejčastější příčinou rotaviry. Druhou nejvíce ohroženou
skupinou jsou starší lidé.
Jakmile
se viry dostanou do těla, proniknou do enterocytů, buněk nacházejících se
v tlustém nebo tenkém střevě, zde se množí, ničí buňky a brání
správnému vstřebávání tekutin.
Průjmová
onemocnění mohou způsobit i bakterie, které se dostanou do zažívacího ústrojí.
Nejčastěji po :nedodržení základních hygienických zásad, například mytí rukou po
použití toalety, nedostatečném omytí ovoce a zeleniny, kontaminovanými vejci a produkty z nich vyrobenými,
kontaminovaným masem a mléčnými
výrobky, i přímým kontaktem s nemocným
zvířetem.
Bakteriální
průjmy se projevují zpravidla náhle. Přidat se může i horečka, celková slabost,
zvracení a bolesti břicha. V některých případech se může ve stolici objevit
i krev. Bakterie, které se dostanou do trávicího ústrojí, poškodí buňku,
působí zánět. Poškozená
sliznice není schopna do sebe
vstřebávat tekutiny.
S bakteriálními
průjmy se mohou setkat lidé především při pobytu v zahraničí a exotických
zemích, ale i doma. Zdrojem nákazy je nevhodná strava, například příliš kořeněná
jídla, velké množství tuku použité při přípravě jídla a podobně. Častým zdrojem
bakterií jsou také kontaminované kostky ledu nebo voda, nepasterizované mléčné
výrobky, málo tepelně upravené maso a znečištěné
ovoce.
Příčinou
dlouhodobého průjmu bývá nejčastěji tzv. dráždivý tračník, který se projevuje
poruchami vyprazdňování. Nemocní trpí zácpou nebo průjmem, který trvá déle než
2 týdny. Chronické průjmové onemocnění vyžaduje důkladné lékařské vyšetření
s cílem odhalit přesnou příčinu nemoci. Dlouhodobé střevní obtíže mohou
signalizovat mnohem závažnější onemocnění, například rakovinu tlustého střeva a
konečníku, alergii na lepek, cukrovku a mnoho
dalších.
Průjmové
onemocnění bez ohledu na příčinu není dobré podceňovat. Je vhodné se poradit
s lékařem, zejména pokud:
průjem
trvá déle než 5 dní a provází jej vysoké horečky a zvracení, ve stolici se
objeví příměs
krve.
Nebezpečný
je průjem u kojenců a batolat, protože ve velice krátké době může vést k toxické dehydrataci dítěte.
Rychlá
ztráta tělních tekutin ohrožuje rovněž starší osoby, právě tak, jako ztráta
důležitých minerálů (nedostatek draslíku může u starších osob vést
k poruchám srdečního rytmu až k cévní mozkové
příhodě).
.
Průjem
v jeho počátcích řeší většina pacientů samoléčbou. Pokud člověka postihne,
je třeba dodržovat určitá režimová opatření. Neměl by zapomínat doplňovat
ztracené tekutiny a minerály. Vhodné jsou neslazené čaje, nesycené
minerální vody nebo iontové nápoje. Sůl ve více osolené polévce doplní chybějící
draslík. Součástí léčby by měla být i strava bohatá na vitamíny a minerály,
která však nezatíží trávicí ústrojí. V rámci diety je vhodné zvolit
suchary, piškoty, banány nebo rýžový odvar. Jakmile se zdravotní stav pacienta
zlepší, může do svého jídelníčku zařadit také vařené brambory, vařené nebo
dušené bílé maso atd.
Léčbu
průjmů je možné řešit i prostřednictvím volně prodejných léků. Protože není
často známa příčina onemocnění, tedy není zřejmé, zda se jedná o průjem virový
nebo bakteriální, je vhodné vybrat takovou léčbu, která pomáhá při většině průjmových
onemocnění. Je možné použít
přípravky, které působí na přírodní bázi, dokážou navázat toxické
látky, nezrychlují ani nezpomalují trávení, mají minimální nežádoucí
účinky, protože se nevstřebávají. Léčivé přípravky by však neměly barvit
stolici..
.
Nejlepším způsobem, jak průjmu předcházet je prevence, ke které patří šest
základních pravidel.
dodržování hygienických zásad, po použití toalety, jízdě v MHD nebo nakupování si vždy umýt ruce (platí zvláště pro malé děti a starší osoby!). Ovoce a zeleninu, které není možné oloupat, před požitím pečlivě omýt, vejce a veškeré produkty z nich vždy pečlivě tepelně upravit. na porcování masa použít jeden nůž a jedno prkénko, na kterém pak nekrájet jiné potraviny. Během manipulace se syrovým masem se nedotýkat například sklenice s pitím nebo dětských hraček. Potřísněné utěrky co nejdříve vyprat.. Maso nerozmrazovat v mikrovlnné troubě, ale s dostatečným předstihem dát rozmrznout při pokojové teplotě. V létě se vyhýbat stánkům s rychlým občerstvením, ve kterých není zaručena čerstvost a nezávadnost použitých potravin.
(V současné době nabízí VZP zvýhodněné očkováni proti rotavirům pro kojence! Viz článek VZP).
Zdroj: Wikipedie.cz, odkaz - http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1vic%C3%AD_soustava_%C4%8Dlov%C4%9Bka