Medicína

Česká miminka jsou chráněna před pneumokoky již druhým rokem


Kategorie: Očkování dětí 
28.duben 2011
V měsíci dubnu si je nejen Světový den meningitidy, ale také druhý rok od uvedení vakcíny Synflorix na český trh. Rodiče malých dětí mají již dva roky k dispozici vakcínu, která chrání miminka proti invazivním onemocněním a zánětům středního ucha způsobeným pneumokoky. Vakcína je navíc plně hrazená z veřejného zdravotního pojištění a rodiče za ni nemusí doplácet . (Vakcína Synflorix je dětem plně hrazena zdravotními pojišťovnami v případě, že je očkování zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku, a pokud jsou tři dávky vakcíny aplikovány do sedmého měsíce věku. Hrazená péče zahrnuje i přeočkování ve druhém roce života. Vakcína je registrovaný léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis. Nutno číst pečlivě příbalovou informaci.)

Pneumokoky jsou u nejmenších dětí příčinou  řady infekčních onemocnění, jako jsou například zánět mozkových blan, otrava krve nebo zánět středního ucha. Na závažnost onemocnění způsobených pneumokoky upozorňuje i Světový den meningitidy, jenž letos připadl na 24. dubna. Ve srovnání s předchozími lety ale v České republice počet závažných onemocnění způsobených pneumokoky výrazně klesl, a to nepochybně i díky dostupnému očkování. To je sice nepovinné, ale od loňského ledna hrazené ze zdravotního pojištění. I

Na konci roku 2010 proočkovanost proti pneumokokům dosáhla v České republice 90 %. Téměř polovina dětí byla očkována vakcínou Synflorix, která je jedinou plně hrazenou vakcínou na českém trhu. Za dva roky od vstupu na trh se použilo téměř 300 tisíc dávek!

Vakcína  zabrání až 51,5 % případů velmi častých pneumokokových akutních zánětů středního ucha a zároveň pokrývá většinu sérotypů Streptococcus pneumoniae, které u dětí v České republice způsobují závažná invazivní onemocnění.

V letošním roce bylo do souhrnné informace o vakcíně zahrnuto dávkování u nedonošených dětí, a to na základě studie, která sledovala bezpečnost a imunogenicitu vakcíny u dětí narozených mezi 27. a 36. týdnem těhotenství. 

(Reklama na humánní léčivý přípravek. )

www.gsk.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně