Medicína

Jak se žije diabetikům v Čechách - unikátní fotografická soutěž pro veřejnost


Kategorie: Cukrovka 
21.duben 2011
V České republice v současné době žije téměř 1 milión lidí s cukrovkou. Většina lidí však si neumí život s cukrovkou ani představit.. 20. dubna 2011 byla v ČR odstartována unikátní fotografická soutěž pro širokou veřejnost s názvem „Řekni cukr…a zmáčkni spoušť!“. Jejím cílem je ukázat a přiblížit život lidí s cukrovkou jiným způsobem než doposud. Soutěž je určena všem diabetickým pacientům v ČR, jejich rodinám, příbuzným, přátelům či známým. Zájemci se do soutěže mohou přihlašovat na webové stránce www.rok1.cz.

Diabetes je závažné onemocnění, které provází pacienta po celý zbytek jeho života. Přináší mu řadu omezení a povinností, vyžaduje od něj zásadní změny v chování, stravování a životním stylu. Být diabetikem je těžké, přesto lze s cukrovkou žít aktivně, plnohodnotně a naplno. Proto organizátoři soutěže  oslovují veřejnost i  pacienty s diabetem, aby se podělili o své dojmy, o vidění této nemoci, o běžné i nevšední okamžiky, které přináší život s diabetem nemocnému nebo jeho rodině.

 Načasování soutěže není náhodné, protože právě měsíc duben je spojen se „Světovým dnem monitoringu diabetu“. Monitoring, tedy pravidelné měření hladin krevního cukru, má klíčový význam pro úspěšnou léčbu diabetu. I tomuto tématu se jedna ze soutěžních kategorií věnuje.

 Fotografická soutěž „Řekni cukr…a zmáčkni spoušť!“ je ojedinělá jak svým tématem, celkovým počtem lidí v ČR, kterých se „život s diabetem“ týká, tak i podporou ze strany renomovaných fotografů, partnerů a sponzorů.

 Soutěžní snímky bude hodnotit odborná porota (Goran Tačevski, fotoreportéři MF Dnes - Nguyen Phuong Thao a Michal Sváček, a další) i široká veřejnost, formou hlasování na webových stránkách www.rok.1.cz.

Zajímavé ceny pro vítěze poskytly společnosti Nikon a FotoŠkoda. Soutěži vyslovily podporu MF Dnes, Divadlo Na zábradlí a nakladatelství Triton.

Fotografická soutěž je součástí dlouhodobé vzdělávací kampaně, kterou Diabetická asociace České republiky (DAČR) realizuje v ČR směrem k pacientům i odborné veřejnosti. Soutěž připravila společnost Optima Health. Na TK 20. 4. 2011 v Praze pořádané při této příležitosti vystoupil mj. profesor MUDr. Milan Kvapil, CSc., předseda Diabetické asociace ČR a přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN  Motol.

 

www.optimahealth.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně