Medicína

Test „ABCDE“


Kategorie: Aktuality 
26.duben 2011
Zdá se, že změny na kůži je možné objevit včas. Není tomu však vždy a kožní nádory si dokonce vyžadují každý rok řadu lidských životů – a to často úplně zbytečně. Při tom i v těchto případech je možná prevence, která spočívá ve větší pozornosti podezřelých změn na kůži. Přichází období slunečního svitu a je stále velké množství těch, kteří slunko využívají ve větší míře, než je zdravé pro jejich kůži.

Pozornost zasluhují často obyčejné pihy, které by neměly mít větší průměr než guma na konci obyčejné tužky (asi 6 mm), neměly by se  zvětšovat, měnit tvar nebo povrch, nebo dokonce krvácet. Pihy si může kontrolovat dokonce každý sám  Jednoduchou pomůcku v podobě lehce zapamatovatelné  zkratky „ABCDE“ dávají samotní dermatologové. Tento způsob pravidelného samovyšetřování kůže je velice účinný pro svou časovou nenáročnost a jednoduchost. Nenahrazuje ovšem prohlídku odborníkem, kterého je nutno vždy v případě jakéhokoliv podezření ihned vyhledat.

„A“ znamená asymetrii. Je-li piha nesymetrická, její jedna polovina je větší nebo nerovnější, měl by ji vidět kožní lékař.

„B“ – z anglického „border“ – znamená „ohraničení“. V případě obyčejné, „zdravé“ pihy by mělo být zřetelné a ostré.

„C“ je první písmeno ze slova „color“ – barva. Normální pihy mají jen jeden odstín, barevné změny nebo různé skvrnky jiných barev jsou podezřelé.

„D“, diameter, znamená průměr. Za normálních okolností nepřesahuje 6 milimetrů, tedy přibližně průměr gumy na konci obyčejné tužky.

„E“ je první písmeno z „elevation“ – vyvýšení. Může jít ale i o poklesnutí pod úroveň kůže. Zvláště pokud piha narostla rychle, je nutno navštívit odborníka - dermatologa.

Varovným znamením jsou rovněž malé růžové nebo červené skvrnky s drsným povrchem, které lze sice seškrábnout, ale za čas se zase objeví. Může jít o první stadium kožní rakoviny (zhoubného nádoru nemelanomového typu), které se odborně nazývá aktinická keratóza. Vyskytuje se často na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření. www.webmd.com

Pozornost je třeba věnovat i změnám v podobě růžových drobných vyvýšenin na osluněných místech, které mohou krvácet. Může jít o zhoubný nádor (basaliom), který je dobře léčitelný, ale někdy se může rozšířit. Podobně nebezpečné mohou být nehojící se šupinaté plošky, zvláště pokud jim předcházela již zmíněná keratóza. Tak se chová podobný typ karcinomu (spinaliom), který může napadat lymfatické uzliny a vést až ke smrti. www.meditorial.cz

Pravidelné samovyšetření by měli provádět nejlépe všichni, nejvíce však rizikové skupiny, a to lidé nad 50 let věku, dále  ti, u nichž někdo v rodině onemocněl zhoubným kožním nádorem,  pracující na denním slunci (farmáři, zahradníci, stavební dělníci a další) a lidé po transplantaci orgánů.


 

Autor: zpracováno redakčně