Medicína

„Umíme se postavit na vlastní nohy“ – skutečné příběhy vozíčkářů


Kategorie: Aktuality 
19.duben 2011
Dne 19.4. 2011 v 19.00 hod. slavnostní vernisáží bude zahájena výstava v Centru současného umění DOX v Poupětově ul. v Praze 7. Svou účast na vernisáži přislíbil Karel Schwarzenberg, patron Svazu paraplegiků.

Výstava proběhne od 20. 4. do 9. 5. 2011 v DOXu.
 Tématem výstavy je život vozíčkářů, kteří se nedali zlomit svým osudem. Po poranění páteře a míchy už nikdy nebudou chodit. Se svým zdravotním stavem nic udělat nemohou, se svým životem si poradit dokáží. Zvládají prakticky cokoli. Pracují, studují, sportují, věnují se umění, vychovávají děti. Svým přístupem a způsobem života všem vzkazují:
 "Jsme na vozíku, ale nejsme „u ledu“! Nemůžeme chodit, ale umíme se o sebe postarat. Naše páteř je zlomená, ale my ne. I na vozíku můžeme stát na vlastních nohou!"

 

Od 9. května do 30. září 2011 bude výstava ke shlédnutí  ve finančních centrech Poštovní spořitelny.
Putovní výstava během pěti měsíců navštíví více než 20 měst po celé ČR a stane se tak celorepublikovou kampaní. Bude dále šířit poselství paraplegiků.

 

Vystavující autoři jsou Lukas pelech atelier, Friends´ Factory, kurátorkou výstavy je Jana Babincová,
projekt finančně podpořila ERA.

 

Výstavu pořádá Svaz paraplegiků, který vozíčkáře po poranění míchy sdružuje. Sdružení vychází z přesvědčení, že každý vozíčkář má právo žít kvalitním a aktivním životem jako před ochrnutím a jako kdokoliv z nás. Svaz paraplegiků hájí zájmy vozíčkářů, ovlivňuje přístup společnosti k nim, přesvědčuje veřejnost, že pomoci může doslova každý. Stačí trochu solidarity a respektu. 

 

Dle TZ Aleny Jančíkové, ředitelky Svazu paraplegiků, jancikova@czepa.cz

www.czepa.cz

 http://www.doxprague.cz/cs/exhibitions/future

Autor: zpracováno redakčně