Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
19.duben 2011
Zajímalo by mě, zda je amalgámová plomba plně hrazena pojišťovnou a v jaké výši. Je v pořádku, když můj zubař žádá za amalgámovou plombu doplatek?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

 

V souladu se zákonem zdravotní pojišťovna plně hradí výplně zhotovené z nedózovaného amalgámu. Protože jde o výkon plně hrazený z veřejného zdravotního pojištění, není u něj možná jakákoli spoluúčast pacienta. Lékař tedy nesmí na pacientovi požadovat žádný doplatek. V roce 2011 je (v souladu s úhradovou vyhláškou č. 396 /2010 Sb. a výsledkem dohodovacího řízení v segmentu stomatologie) stanovena úhrada za výplň z nedózovaného amalgámu ve výši 220 Kč.

 

Pokud je jako výplňový materiál zvolen dózovaný amalgám, jedná se již o výkon nehrazený z veřejného zdravotního pojištění. To znamená, že je zde naopak plná úhrada pacienta, nikoli doplatek. Povinností lékaře však je nabídnout pacientovi ošetření, které je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

 

Obecně pro stomatologické výkony platí, že lékař po seznámení pacienta se standardním ošetřením mu může také nabídnout ošetření s použitím nadstandardních materiálů. Toto ošetření potom již není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a pacient si celý výkon hradí sám. Ceny těchto výkonů jsou kalkulovány na základě individuální kalkulace ordinace a pacient má právo být seznámen před ošetřením s cenou výkonu a nahlédnout do ceníku. Vždy musí obdržet potvrzení o úhradě.

 

Přesné údaje o výši úhrad ambulantní stomatologické péče (stomatologických výkonů) z veřejného zdravotního pojištění pro rok 2011 mohou klienti VZP najít na www.vzp.cz v rubrice Informace a životní situace.

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně