Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
13.duben 2011
Jak VZP postupuje při vracení částek nad limit regulačních poplatků, jde-li o dítě? Dítěti přece pošta peníze na poštovní poukázku nevydá, kdo je tedy může vyzvednout a jaké doklady k tomu musí mít? Nebo VZP posílá poštovní poukázku na rodiče dítěte?

Odpovídá  Mgr.Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Při evidenci regulačních poplatků a doplatků klientů vychází VZP z údajů, které získává od zdravotnických zařízení a lékáren. Regulační poplatky a doplatky na léčivé přípravky jsou evidovány na tzv. číslo pojištěnce a přeplatky jsou tedy určeny vždy konkrétnímu pojištěnci. I v případě nezletilého dítěte jsou evidovány na toto dítě, i když pochopitelně samo neplatí regulační poplatky ani doplatky, ale platí je za něj jeho zákonní zástupci. Podotýkáme,  že VZP nemá evidenci zákonných zástupců svých nezletilých klientů.

 

Informace o přeplatku je vždy zasílána příslušnému pojištěnci obyčejným (ne doporučeným) dopisem a na jeho adresu uvedenou v registru pojištěnců je zaslána i poštovní poukázka, pokud nepožádal o zasílání přeplatků bankovním převodem a nesdělil pojišťovně číslo svého účtu. Totéž platí u nezletilých pojištěnců.

 

Poštovní poukázku Česká pošta, a. s., vyplatí zákonnému zástupci adresáta tehdy, pokud doloží zákonným způsobem, že se jedná o osobu, za kterou je oprávněn jednat jako zákonný zástupce (rodič) nebo opatrovník. Musí předložit svůj občanský průkaz a rodný list dítěte, případně rozhodnutí soudu nebo ověřené kopie těchto dokladů. Pak je částka za nezletilého pojištěnce vyplacena. Na kterékoliv poště si také rodič může nechat vystavit tzv. „Průkaz zmocněnce“, který opravňuje k vyzvedávání zásilek i finančních částek pro nezletilého.

 

Nadlimitní regulační poplatky a doplatky evidované na nezletilé dítě může VZP zasílat i na bankovní účet, pokud zákonný zástupce (či opatrovník) vyplní „Žádost o zasílání částek překračujících limit regulačních poplatků a doplatků na bankovní účet“ a doloží, že se jedná o nezletilého pojištěnce (nebo pojištěnce, za kterého jedná opatrovník). To je bezpochyby nejlepší řešení. Tuto službu lze zařídit na každé pobočce VZP nebo se zákonný zástupce může písemně obrátit na adresu nejbližšího klientského pracoviště VZP. Potřebné doklady jsou uvedeny výše.

 

Případné přeplatky regulačních poplatků a doplatků nad zákonem stanovený limit jsou našim klientům zasílány automaticky, klient či zákonný zástupce o ně nemusí žádat.

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně