Medicína

Speciální léčba bolesti


Kategorie: Aktuality 
12.duben 2011
Novou rehabilitační metodu „kinezio-tejpování“ začala klientům nabízet Nemocnice s poliklinikou v Praze, v Italské ulici. Technika vznikla v Japonsku a spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku. Tejpy odbourávají bolesti ve svalech i kloubech, zlepšují funkci svalů, šlach a kloubů. Podporují krevní a mízní oběh a mají blahodárný vliv na hojení svalových ruptur.

Materiál, ze kterého je kinezio-tejp vyroben je pružný a odolný, aby na daném místě vydržel několik dnů. Je rovněž hypoalergenní, takže nedráždí pokožku a nevyvolává přecitlivělost. Aplikace pásky nebrání ani denní hygieně či provozování vodních i jiných sportů dle slov pracovníků rehabilitačního oddělení. Metoda je vhodná především u osob trpících bolestmi páteře, včetně akutních ústřelů, také při vadném držení těla, lymfatických otocích či hematomech. Účinná je v případě, kdy pacient trpí bolestivými úpony Achillových šlach, artrózy kolen a kyčlí.

Pásky se na tělo lepí pod mírným tahem na napnutý svalDle potřeby se mohou pásky nastřihnout, takže vzniká tejp ve tvaru písmene X nebo Y i jiné. Celý proces kinesiotejpování je poměrně jednoduchý a účinný, ale může jej provádět jen kvalifikovaná a zaškolená osoba, fyzioterapeut nebo lékař. Metoda je velmi oblíbená především u sportovců, protože nijak neomezuje rozsah kloubů.

Ošetření není hrazeno zdravotní pojišťovnou, vstupní vyšetření a aplikace tejpovací pásky stojí 300 korun. Proceduru je dobré absolvovat alespoň čtyřikrát, a to nejlépe v týdenních intervalech. Lidé se mohou na kinezio-tejpování v Nemocnici s poliklinikou Praha Italská objednávat na telefonním čísle 221 087 277.

Dle TZ mluvčí holdingu Agel

 

Autor: zpracováno redakčně