Medicína

Japonský přístroj odhalí stáří cév lidského organismu


Kategorie: Aktuality 
12.duben 2011
Ve srovnání s Japonci jsou cévy Čechů ve velmi špatném stavu. Většinou totiž neodpovídají skutečnému věku člověka, ale jsou mnohem starší Příčinou je ukládání cholesterolu do cév, které se pak stávají nepoddajnými a zúženými. Výsledkem je ateroskleróza - degenerativní onemocnění cévní stěny. Vzniká nedokrevnost orgánů. Pokud tento proces postihne srdeční cévy vznikne kardiovaskulární onemocnění.

Unikátní novinku pro včasnou diagnostiku kardiovaskulárních onemocnění představuje metoda na stanovení tzv. indexu CAVI (Cardio-Ankle Vaskular Index). Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně má k dispozici dva přístroje, které  odhalí stupeň aterosklerotických změn v lidských cévách (tepnách). Jedná se o dva japonské přístroje VaSera® 1500, umístěné na Klinice pracovního lékařství a Klinice tělovýchovného lékařství a rehabilitace.  Vyšetření je zcela neinvazivní, bezbolestné a trvá pouze 12 minut.

Index CAVI odráží poddajnost (elasticitu) tepenné stěny ve směru srdce – kotníky a je nezávislý na krevním tlaku. Ztráta elastických vlastností aorty se obecně považuje za počáteční signál vzniku aterosklerotického postižení, což je významným prognostickým faktorem.

 Hodnota indexu CAVI slouží k posouzení vlivu rizikových faktorů na vznik aterosklerózy a je zároveň důležitou informací pro hodnocení efektivity farmakoterapie.  Je velmi důležitým motivačním údajem, který vede u pacientů k včasnému zahájení léčby a ke korekci jejich mnohdy nesprávného životního stylu.

Měření CAVI na přístroji VaSera® 1500 probíhá ve fakultní nemocnici v rámci screeningu aterosklerózy u české populace a jako součást rozsáhlého mezinárodního projektu spolupráce s Institute of Development, Aging and Cancer, Tohoku University of Sendai (Japonsko). V současné době již ve svatoanenské nemocnici absolvovalo testování více než 3000 českých pacientů. Objednání je možné kdykoliv a vyšetření stojí 500 Kč.

O vyšetření touto metodou je velký zájem, a to nejen ze strany obyvatel Jihomoravského regionu, ale
i z ostatních částí České republiky. Na vyšetření je možné se objednat na Klinice tělovýchovného lékařství a rehabilitace (FNUSA, Pekařská 53, Brno) na telefonu 543 182 991-2 či na Klinice pracovního lékařství (FNUSA, Výstavní 17, Brno) na telefonu 543 182 892.

www.fnusa.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně