Medicína

Výsledky výzkumu sexuálního chování v ČR


Kategorie: Aktuality 
11.duben 2011
Reprezentativní výzkum sexuálního chování, který uskutečnila společnost STEM/MARK pod dohledem Sexuologického ústavu přinesl zajímavé poznatky, které uvedl začátkem dubna 2011 na TK v Praze profesor PhDr. Petr Weiss, PhD. ze Sexuologického ústavu v Praze. Jeho sdělení doplnili další odborníci - urolog MUDr. Viktor Vik z FTN Krč, který hovořil o historickém a současném přístupu k sexualitě mužů a MUDr. Zlatko Pastor ze soukromé sexuologické ordinace v Praze svým příspěvkem o úloze ženy v partnerském životě.

Bylo dotázáno 1 605 respondentů v ČR (muži/ženy ve věku 35 – 65 let). Výsledky byly doplněny  z oblasti sexuálního chování ve vztahu k zaměstnání,  k období prvního pohlavního styku (nejčastější  udávaný věk byl 16 – 19 let), nejčastější používané sexuální pomůcky  (vibrátor- 75% dotázaných), muži se považují za sexuálně náročnější, ženy za aktivnější. Z výzkumu rovněž vyplynuly další poznatky, např.  antikoncepce ovlivňuje výběr partnera, šíře pasu ovlivňuje sexuální apetenci u obou pohlaví a další.

 

Partnerský vztah však nejčastěji komplikují sexuální poruchy , z nichž dominují poruchy erekce u mužů  (erektilní dysfunkce ED). Tuto skutečnost potvrdilo 86,6 % respondentů, avšak pouze necelých 16 %  tento problém s partnerem řeší a probírá. 37 % se sice svěří, ale problém dále neřeší. Lékaře však navštíví v průběhu prvního roku obtíží pouze necelých 22 % mužů.

Porucha erekce  může být citlivým indikátorem a prvním klinickým projevem závažného onemocnění, jako je kardiovaskulární  postižení, cukrovka nebo onemocnění prostaty. Proto by měl být vždy osloven lékař, který dle diagnózy může ordinovat léčbu, která nejlépe odpovídá  potřebám postiženého.

 

Výzkumy  rovněž ukazují, že poruchy erekce  nejsou pouze mužským problémem. Současná žena  změnou pozice ve společnosti uplatňuje otevřeně své sexuální potřeby. Vzhledem k tomu, že vzájemné vztahy  mezi partnery by měly být harmonické i v sexuálním životě, pokud nastanou u partnera problémy s erekcí, měla by především žena k nim přistupovat s pochopením, nezesměšňovat muže, ani jej  přehnaně litovat.

Úloha ženy je v této situaci nezastupitelná. Může sama vyhledat potřebné informace a dodat muži odvahu k návštěvě lékaře. Aktuálním trendem moderní  léčby poruchy erekce je navrátit páru přirozený sexuální život a pocit sexuálního zdraví.V současné době již poruchy erekce nemusí být problémem.

Více na:  www.lecba-erekce.cz

 

Autor: zpracováno redakčně