Medicína

Nadační fond společnosti GSK pomáhá i v letošním roce


Kategorie: Aktuality 
08.duben 2011
Dle TZ ze 4. dubna 2011 je i letošní rok pro Nadační fond GSK opět ve znamení pomoci nemocným lidem a seniorům. Již potřetí vyhlašuje grantové řízení pro neziskové organizace z celé České republiky, jehož cílem je podpořit projekty zaměřené na pomoc těmto mnohdy opomíjeným skupinám obyvatel. Celkem bude prostřednictvím grantů v letošním roce rozděleno 1,5 milionu korun. Neziskové organizace mohou podávat žádosti o finanční příspěvek v průběhu dubna. Výsledky grantového řízení pak budou zveřejněny na webových stránkách Nadačního fondu GSK v červnu.

. V uplynulých letech společnost zaznamenala  ze strany neziskových organizací poměrně velký zájem o finanční podporu. Odborná komise posuzovala za tuto dobu téměř 160 žádostí. Do grantového řízení  společnost zapojuje i své zaměstnance, kteří mohou hlasovat o udělení bonusu jednomu z vybraných projektů či se nově stát členy grantové komise.

Nadační fond GSK vyhlašuje každoročně grantové řízení ve spolupráci s Fórem dárců. Požádat o finanční příspěvek mohou všichni zájemci prostřednictvím elektronického formuláře umístěného na webových stránkách fondu www.nadacnifondgsk.cz, a to v termínu do 29. dubna 2011.

Systém výběrového řízení je dvoukolový. V prvním kole bude vybráno 14 projektů, a to 7 v kategorii „senioři“ a 7 v kategorii „nemocní“. V druhém kole pak budou zástupci organizací přihlášené projekty v průběhu května osobně prezentovat grantové komisi, složené z členů správní rady Nadačního fondu GSK, zaměstnanců společnosti GSK, Fóra dárců a odborníků z oblastí, pro které byly granty vypsány.

Grantová komise poté vybere čtyři projekty z každé z vyhlášených kategorií, které získají finanční příspěvek z NF GSK v maximální výši 170 tisíc korun. Navíc může jeden z vybraných projektů v každé kategorii získat tzv. bonusovou částku, a to do výše maximálně 100 tisíc korun, o jejímž udělení rozhodnou svým hlasováním zaměstnanci společnosti GSK. Ti zároveň mohou dané neziskové organizaci pomáhat během roku coby dobrovolníci či v rámci jednodenní dobrovolnické akce Orange day. Konečné výsledky grantového řízení budou zveřejněny v průběhu června 2011.

V  roce 2010 získaly grant z NF GSK např. občanská sdružení Apla Praha, Střední Čechy; Fokus – Písek; Hospicové hnutí Vysočina; Adra České Budějovice či obecně prospěšné společnosti Elpida plus a Pomoc v nouzi. Mimořádný grant pro novou iniciativu udělila grantová komise Charitě Frenštát p. Radhoštěm. Získané finanční prostředky přitom posloužily k nejrůznějším účelům. Pomohly v rozvoji rané péče o děti s autismem, přispěly k zapojení lidí s duševním onemocněním do běžného života, umožnily zkvalitnit hospicovou péči nebo napomohly rozvoji dobrovolnických aktivit zaměřených na seniory.

GSK patří mezi největší světové farmaceutické společnosti s vlastním výzkumem a vývojem nových léků. Podílí se na zdravotnických a sociálních programech ve více než 100 zemích, a to jak prostřednictvím darovaných léčiv, tak poskytováním finanční a materiální pomoci. Kromě zapojení do veřejně prospěšných aktivit je součástí její CSR strategie i podpora ochrany životního prostředí a důsledné dodržování etických standardů chování ze strany všech jejích zaměstnanců. Veřejně prospěšné aktivity zaměřené na podporu komunit zastřešuje v České republice od 1. března 2009 Nadační fond GSK.

 www.nadacnifondgsk.cz

 www.gsk.cz.

www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně