Medicína

Světový den zdraví – 7. duben


Kategorie: Aktuality 
06.duben 2011
Rezistence baktérií na antimikrobiální léčbu není novým problémem, ale stává se velice nebezpečnou situací, protože mnohé léčebné postupy začínají být neúspěšné a zdá se, že se určitými nezdary v léčbě vracíme do doby před objevením antibiotik, kdy při léčbě zápalů plic nebo meningitid byli lékaři zcela bezbranní! Letošní světový den zdraví vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací proto zaměřuje pozornost na problematiku antimikrobiální rezistence, jak názorně vyjadřuje motto: Neúčinná léčba dnes, neléčitelná onemocnění zítra!

Rezistence bakterií na léčbu je v současnosti již zcela globálně rozšířena. Žijeme v době plné závislosti na antibiotické léčbě. Nepoužití antibiotik, zvláště v uplynulých letech znamenalo fatální dopady pro pacienty., např.  po objevení se HIV/AIDS..

Ovšem léčba antibiotiky se v současnosti  v mnohých případech stává také již zcela neúčinnou  a  tak  vzrůstající  rezistence na antibiotickou léčbu představuje velkou hrozbu.  (Multirezistentní forma tuberkulózy!.)

Proto WHO vyzývá u příležitosti  Světového dne všechny vlády, odpovědné činitele, lékaře, farmaceutické firmy k  prozíravosti, aby byl zahájen preventivní protiútok proti vzrůstající rezistenci  baktérií. Oslovuje humánní  medicínu, ale týká se také veterinářů i potravinářského průmyslu.

Požadavek je přistupovat a aplikovat antibiotickou léčbu s velkou odpovědností, monitorovat  účinnost  podaných antibiotik po celou dobu léčby, (podávat na základě prokázané citlivosti!), včas změnit antibiotika a podávat jen v přísně indikovaných případech a konečně uvědomit si všechna rizika léčby – její výhody i nevýhody!

WHO podporuje aktivity a kampaně prosazující tyto zásady v nejrůznějších zemích.  V Evropském regionu např.  v Moskvě, ve Štrasburku, v  Kodani, v Římě a v Londýně.

Hrozba ztráty účinnosti antibiotik je velmi aktuální i v České republice a týká se jak ambulantní, tak nemocniční péče. V českých nemocnicích v posledních letech rychle narůstá výskyt bakterií odolných vůči většině dostupných antibiotik a dokonce v některých aspektech je situace v České republice jedna z nejhorších v Evropě.

 

 Rezistence bakterií na antibiotickou léčbu má prokazatelný vliv na zvýšení nemocnosti a úmrtnosti, nákladů na zdravotní péči a prodloužení hospitalizace. Jednou z cest jak tomuto problému čelit je vzdělávat lékaře a zdravotníky v uvážlivém používání a předepisování antibiotik a zároveň seznamovat laickou veřejnost s možnostmi ochrany před infekčními nemocemi včetně zásad zodpovědného používání antibiotik.

 Na tyto cíle je zaměřen i v současnosti připravovaný Akční plán Národního antibiotického programu, který připravuje Ministerstvo zdravotnictví na základě usnesení vlády ČR č. 595/2009. Akční plán pro období 2011-2013 by měl být v nejbližší době předložen vládě ČR k jejímu schválení.

Kancelář WHO v České republice proto ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně připravuje výstavu, která by srozumitelnou a názornou cestou poskytla dostatečné informace a poučení o naplnění cílů Světového dne zdraví v rámci České republiky. Výstava, s názvem „Antibiotika – ohrožený poklad lidstva“ se uskuteční v prostorách nové budovy Národního muzea v Praze v průběhu června a prosince 2011.

www.who.int

www.who.int/world-health-day/en/

www.szu.cz/tema/prevence/narodni-antibioticky-program

Autor: zpracováno redakčně