Medicína

Cviky na posílení svalů pánevního dna


Kategorie: Aktuality 
05.duben 2011
Únik moči neboli inkontinence postihuje značný počet žen nejrůznějších věkových kategorií. Odborníci radí, aby ženy boj s únikem moči nevzdávaly, protože k řešení inkontinenčních problémů výrazně přispívá mimo léčení také speciální cvičení. Důležité je, aby bylo prováděno správně. To se mohou ženy nyní naučit zdarma, díky výukovému DVD.

Čím dříve začne žena trpící inkontinencí cvičit, tím je léčba úspěšnější. Speciální cviky se nyní může naučit pohodlně a v soukromí domova. Ženy si přitom osvojí základní stahy pánevního svalstva, natrénují cvičení na podložce i s balonem a zjistí, jak diskrétně cvičit například v práci nebo v dopravních prostředcích. Správně prováděné cvičení dokáže problémy vyřešit, nebo významně zlepšit až v 80 % případů.

 

Úspěšná léčba inkontinence zahrnuje i některá režimová opatření. Je to především dostatečný příjem tekutin, ale také zařazení vhodné pohybové aktivity – například cyklistiky nebo plavání. Mezi nevhodné až rizikové patří zvedání těžkých břemen a sportovní aktivity spojené s tvrdými dopady či poskoky..

 

Naprosto zásadní je, osvojit si správný stah uvnitř pánve, kdy se svaly pánevního dna stáhnou a posunou dovnitř těla. Je však důležité, aby ženy nezaměňovaly stahy svalů pánevního dna za činnost břišních a hýžďových svalů. Ženy se prostřednictvím DVD také dozví, jak dlouho je třeba vydržet jednotlivé stahy a jak je správně střídat.

 

Po zvládnutí těchto stahů je možné cvičit i v náročnějších polohách. Zkušené instruktorky prostřednictvím DVD zdarma poradí. Na instruktážním DVD se podíleli přední odborníci a terapeuti, kteří se věnují léčbě inkontinence. Zdarma  jsou k dosažení na internetových stránkách www.moliklub.cz nebo na bezplatné telefonní lince 800 100 150.

Dle TZ Hartmann Rico

Autor: zpracováno redakčně