Medicína

Herečka Jane Seymourová podporuje prevenci cévní mozkové příhody


Kategorie: Aktuality 
30.březen 2011
Madrid, Španělsko a Ingelheim, Německo, TZ společnosti Boehringer Ingelheim ze dne 24. 3. 2011 uvádí, že herečka Jane Seymourová vyzvala veřejnost k hlasování o projektech na zvýšení informovanosti o souvislosti mezi fibrilací síní (FiS) a cévní mozkovou příhodou (CMP). Fibrilace síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu na světě a každoročně vede ke vzniku až 3 milionů cévních mozkových příhod. Seymourová, která sama zažila tragické následky této nemoci způsobené FiS u své matky, přislíbila podporu první aktivitě zaměřené na zvyšování informovanosti o tomto onemocnění s názvem 1 Mission 1 Million – Getting to the Heart of Stroke.

Celosvětová iniciativa zajistí na základě hlasování veřejnosti prostředky do výše 1 milionu eur na financování vybraných projektů, jejichž cílem je prostřednictvím informačních kampaní zabránit až milionu CMP souvisejících s fibrilací síní. Iniciativu podporuje více než 40 organizací na celém světě a sponzoruje ji farmaceutická společnost Boehringer Ingelheim.

 

Veřejnost může od této chvíle hlasovat o 184 projektech, které v rámci kampaně podali jednotlivci, sdružení pacientů, odborné společnosti a zdravotnická zařízení ze 36 zemí. Každý projekt obsahuje návrh na zvýšení informovanosti o souvislostech mezi fibrilací síní a cévní mozkovou příhodou v dané zemi, a to pomocí výzkumu, screeningových programů nebo založením sdružení pacientů a webových stránek.

 

Fibrilace síní je běžná porucha srdečního rytmu, kterou trpí každý čtvrtý člověk starší 40 let. Je proto velice důležité, aby se k iniciativě přidala veřejnost. Hlasováním pro vybrané projekty zvyšující informovanost o fibrilaci síní na www.heartofstroke.com může veřejnost pomoci zabránit vzniku cévní mozkové příhody až u milionu lidí na celém světě.

 

Dosud největší a nejrozsáhlejší průzkum (více než 3 700 účastníků) pacientů s diagnózou FiS a lékařů, kteří se věnují její léčbě, tzv. SPEAK about AF (z anglického Stroke Prevention Education, Awareness and Knowledge neboli vzdělání, povědomí a znalost o prevenci cévní mozkové příhody), odhalil potřebu většího vzdělávání o souvislosti mezi fibrilaci síní a cévní mozkovou příhodou.

 

Fibrilace síní má negativní vliv na kvalitu života pacientů. Zatímco lékaři jsou si vědomi rizika cévní mozkové příhody způsobené FiS, ne všichni pacienti s fibrilací síní tomuto nebezpečí rozumí.

Je zapotřebí zvýšit informovanost o riziku cévní mozkové příhody v souvislosti s fibrilací síní a využít nové prostředky pro komunikaci s pacienty. www.speakAF.com.

 

www.heartofstroke.com nabízí kromě informací o všech 184 přihlášených projektech i užitečné informace o rizikových faktorech cévní mozkové příhody způsobené FiS, podporu a poradenství osobám, u kterých byla stanovena diagnóza FiS.

 

1 Mission 1 Million – Getting to the Heart of Stroke je první iniciativou, která se zaměřila na zvyšování informovanosti o cévní mozkové příhodě v souvislosti s FiS. Iniciativu podporují přední zdravotničtí odborníci a mezinárodní organizace pacientů včetně AntiCoagulation Europe, Atrial Fibrillation Association, Stroke Alliance for Europe a World Heart Federation. Aktivitu sponzoruje společnost Boehringer Ingelheim. Projekty podané odbornou veřejností a organizacemi z celého světa hodnotila porota složená z předních odborníků specializujících se na fibrilaci síní. O vítězných projektech bude nyní hlasovat veřejnost. Uzávěrka hlasování je 22. 6. 2011. V soutěži o finanční odměnu zvítězí projekty s největším počtem hlasů. Odborná porota zároveň vybere sedm projektů, které obdrží zvláštní uznání poroty. Přihlášené projekty soutěží dohromady o 32 cen v hodnotě od 10 000 € do 100 000 €, celková částka je 1 milion €.

 

Iniciativu 1 Mission 1 Million – Getting to the Heart of Stroke podporuje více než 40 organizací na celém světě. Jsou to např.: AntiCoagulation Europe (ACE) www.anticoagulationeurope.org

Dále je to Atrial Fibrillation Association (AFA) www.atrialfibrillation.org.uk , Stroke Alliance for Europe (SAFE) www.safestroke.org  a World Heart Federation  www.worldheart.org

 

www.boehringer-ingelheim.com.

 

Autor: zpracováno redakčně