Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
29.březen 2011
V poučení k letošnímu přehledu OSVČ je uvedeno, že doplatek pojistného je splatný do 8 dnů po podání daňového přiznání, ale že se máme přesvědčit, zda nedošlo ke změně v souvislosti s novelizací zákona, která by termín mohla změnit. Prosím o informaci, zda k ní došlo, a jaké by bylo penále za pozdní platbu.

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Senátní návrh novelizující zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, zatím nedokončil svoji legislativní cestu a změna nenabude účinnosti k plánovanému termínu 1. dubna 2011. I nyní tak platí povinnost provést doplatek pojistného na zdravotní pojištění do osmi dnů po podání daňového přiznání. Záměrem novelizace bylo svázat termín splatnosti doplatku na zdravotní pojištění s termínem, kdy OSVČ podá zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné (a s termíny platnými v oblasti sociálního pojištění).

 

Nesoulad termínu podání přehledu zdravotní pojišťovně a termínu platby doplatku pojistného vznikl k 1. 1. 2008 novelizací zákona č. 592/1992 Sb. Podle nyní platné právní úpravy je OSVČ povinna předložit zdravotní pojišťovně přehled nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání (shodně je stanoven termín pro podání přehledu správě sociálního zabezpečení). To znamená letos nejpozději do 2. 5. 2011.

 

Doplatek rozdílu mezi zálohami a skutečnou výší pojistného na zdravotní pojištění vypočtenou z dosažených příjmů je splatný do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok (u sociálního pojištění je termín doplatku na pojistném splatný nejpozději do osmi dnů po dni, ve kterém byl podán přehled). Znamená to, že OSVČ může podat přehled zdravotní pojišťovně později, než je povinna zaplatit doplatek pojistného na zdravotní pojištění.

 

Pokud není doplatek pojistného uhrazen ve stanoveném termínu, je pojištěnci stanoveno penále ve výši 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení. Penále se nepředepíše, jestliže jeho výše v kalendářním roce nepřekročí 100 Kč. Pojištěnec, který má například uhradit doplatek ve výši 2 000 Kč a neuhradí jej včas, má stanoveno penále ve výši 1 Kč za každý den prodlení. Penále by se tak předepsalo až po více než 100denním (tedy více než tříměsíčním) prodlení při takto vysokém dluhu.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně