Medicína

Operace nedomykavosti chlopní bez otevření hrudníku


Kategorie: Aktuality 
25.březen 2011
Zcela ojedinělý zákrok provedli 11. března 2011 kardiologové třinecké Nemocnice Podlesí. Šedesáti šestiletému muži odstranili nedomykavost dvojcípé chlopně, aniž by pacientovi museli otevřít hrudník. Tento moderní, šetrnější způsob léčby dává naději všem nemocným, kteří jsou pro klasickou operační léčbu příliš rizikoví a neléčitelní.

Nedomykavost dvojcípé chlopně je onemocnění, při kterém se chlopeň správně nezavírá a krev uniká z levé komory zpět do levé síně. Srdeční chlopně plní úlohu jakéhosi „jednocestného ventilu“, který má propouštět krev jedním směrem. V případě nedomykavosti mitrální (dvojcípé) chlopně dochází k netěsnosti  a ke zpětnému toku krve v srdci, ke snížení pumpovací schopnosti srdce a projevům srdečního selhávání. Postižení se projevuje únavou, dušností, zadržováním nadbytečné vody v těle a nakonec vede k úmrtí.

Dosud měli pacienti na výběr pouze dvě možnosti léčby – medikamentózní, která však nedokáže zabránit postupného zhoršování nedomykavosti a případně léčbu chirurgickou. Pomocí chirurgie, tedy klasické operace je dnes léčena většina pacientů. Avšak tato léčba není proveditelná u pacientů s pokročilým srdečním selháváním či s více přidruženými onemocněními.

Velká srdeční operace s otevřením hrudníku a mimotělním oběhem má velké riziko, které je za určitých okolností vyšší než přínos operace. Podstoupit ji proto může pouze dvacet procent takto nemocných.  Díky dnešnímu zákroku mají naději na prodloužení života i ti pacienti s nedomykavostí dvojcípé chlopně, pro něž je klasická operace příliš riziková.

Zákrok, který byl v třinecké nemocnici proveden byl nechirurgický. Byl proveden pomocí katétru, který se zavádí vpichem přes tříselnou žílu do srdce do blízkosti nemocné chlopně. Poté se  zachytí a přitáhnou k sobě okraje obou cípů chlopně „clipem“, tj. zařízením, které připomíná kolíček na prádlo.  Výkonem dojde ke  zmenšení, případně k úplnému odstranění nedomykavosti chlopně.

Dnešní zákrok provedli lékaři třineckého Kardiocentra v narkóze pod kontrolou rentgenu a ultrazvuku. Pacient nemá po zákroku žádnou ránu na hrudníku, ale pouze pětimilimetrovou  jizvu v pravém třísle. Rozdíl oproti chirurgickému zákroku je také v době rekonvalescence, která u chirurgických zákroků trvá tři měsíce. Po zákroku pomocí systému MitraClip opouští pacient nemocnici zpravidla třetí až čtvrtý den po zákroku a téměř okamžitě přestává být dušný.

Dosud bylo za pomocí systému MitraClip, který vyvinula společnost Abott Laboratories, léčeno zhruba 1 300 nemocných. V České republice zatím tato metoda uplatňována nebyla. Ve světě ji provádějí pouze specializovaná centra, která se zabývají miniinvazní léčbou v kardiologii a kardiochirurgii. V České republice bylo k provádění tohoto unikátního zákroku autorizováno zatím pouze Kardiocentrum Nemocnice Podlesí, jehož čtyřčlenný tým kardiochirurgů absolvoval speciální výcvik v Holandsku.

V současné době tento postup není běžně hrazen všemi zdravotními pojišťovnami, ale odborníci doufají, že nemocní všech zdravotních pojišťoven budou mít již v roce 2011 šanci podstoupit tuto unikátní léčbu, která jim přinese úlevu od potíží a prodlouží život..

Kardiocentrum Nemocnice Podlesí je součástí národní sítě kardiovaskulárních center, kterou v roce 2009 vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví. Primářem je MUDr. Marian Branny. Síť tvoří celkem 17 pracovišť, z toho 11 komplexních. Třinecké Kardiocentrum tak od roku 2009 spadá mezi 11 největších pracovišť, která zajišťují komplexní péči o zvlášť nákladné a složité případy v kardiologii, kardiochirurgii, intervenční radiologii nebo cévní chirurgii.

Dle TZ mluvčí holdingu Agel.

Autor: zpracováno redakčně