Medicína

K intimním otázkám žen


Kategorie: Aktuality 
21.březen 2011
Ženy ve svých dnech používají vložky nebo tampony, dle situace a dle potřeby. V některých případech je pochopitelně používání vložek při menstruaci vhodnější, někdy je lépe využít výhod tamponů, které byly speciálně vyvinuty pro příležitosti, kdy se vložky špatně skryjí, anebo mohou změnit svou polohu tak, že se objeví nechtěná kapka (jízda na kole, sporty v tělocvičně, v plavkách v létě apod.).

 Vložka je přirozenější než tampon, jelikož krev a v ní obsažené odpadní látky volně odtékají z těla ven.  Při nošení tamponů, jak  by se mělo všeobecně vědět se  menstruační krev drží uvnitř pochvy (pokud se tampony nemění často) a  mohou vzniknout  zánětlivé komplikace, výjimečně může hrozit i tzv. syndrom toxického šoku.

 

Odpadní látky, které pochva vyloučí, tj. krev a povrchové tkáně, jsou zdrojem živné půdy pro bakteriální infekce, které se v takovém prostředí rychle množí. Tím může dojít k sepsi – k  otravě bakteriálního charakteru. Toxický šok je však infekcí nebakteriálního charakteru a jeho iniciace může začít při zavedení tamponu v „nečistém“ prostředí. Dle gynekologů by se měly tampony měnit každé 2-3 hodiny, jež jsou bezpečnou hranicí při používání.

 

Někteří odborníci spatřují vysoké  riziko v používání tamponů, zvláště u mladých děvčat, která nedodržují  ještě dostatečnou hygienu. Menší propustnost tamponu vede často ke snížení frekvence jeho výměny. Lékaři rovněž poukazují na skutečnost, že dlouhodobý pokles hygienických návyků v populaci souvisí i se zanášením infekce do rodidel ženy při výměně tamponů.  Toto ošetření se velmi často děje na místech, kde si mladé dívky před vstupem na toaletu neumyjí ruce, sahají na  kliku apod. Použití vložek je při výměně na veřejné toaletě  mnohem snazší a riziko zavedení infekce nižší..

 

Každý výrobek  - vložky nebo tampony  mají své nezastupitelné místo v hygieně ženy.  Ta se v konečné fázi rozhoduje dle svých potřeb. Je nutno připomenout, že tampony rozhodně nejsou životu nebezpečné, ale měly by být používány příležitostně a ne po celou dobu menstruace.  Menstruační vložky jsou nejlepší volbou také pro dívky – panny,  protože i manipulace s vložkami je jednodušší a pro „začátečnice“ nejvhodnější.

 

Na našem trhu je stále velká nabídka vložek – miniaturních, parfémovaných, více nebo méně absorpčních v mnoha verzích, a to nejen v lékárnách, drogeriích, ale i  ve vybraných obchodních řetězcích a za dostupnou cenu!

www.botticelli.cz

Autor: zpracováno redakčně