Medicína

Programy VZP pro rok 2011


Kategorie: Aktuality 
08.březen 2011
Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí svým klientům od 1. března opět Programy „Zdravý život“ pro pojištěnce nad 15 let a „Zdravá rodina“ pro děti, jak uvedl v TZ Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR Do samostatného programu vyčlenila v letošním roce příspěvek na bezlepkovou dietu. Pojištěnci ve věku do 19 let včetně, s diagnózou celiakie, tak mohou získat až 3 600 Kč na nákup bezlepkových potravin.

Program Zdravý život je určen pro klienty VZP od 15 let, kteří jsou současně členy Klubu pevného zdraví (KPZ). Spočívá ve sbírání bodů za absolvování pravidelných preventivních prohlídek a onkologického screeningu, za dárcovství krve nebo kostní dřeně, ale třeba i za pravidelné sportování. Nasbírané body, které si klient zaznamenává na kartě kreditního programu Zdravý život, je pak možné vyměnit za finanční příspěvek na jakékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění a na pohybové nebo rehabilitační aktivity.

 

Jeden získaný bod se rovná padesáti haléřům. Příspěvek se vyplácí jednou za rok po získání minimálně 500 bodů (250 Kč), maximálně může jít o 1 500 Kč (tedy 3 000 bodů). Získané body se v případě jejich nevyčerpání převádí do dalšího roku. Finanční příspěvek je účastníkovi programu poskytován jako souhrnný příspěvek na jakékoli absolvované očkování (nehrazené z veřejného zdravotního pojištění a s výjimkou těch, která budou zařazena do tzv. voucherového systému) a na pohybové nebo rehabilitační aktivity (nehrazené z veřejného zdravotního pojištění).

 

V rámci programu Zdravá rodina poskytuje VZP finanční příspěvek dětem ve věku do 14 let (včetně), pojištěným u VZP. Příspěvek je pro rok 2011 stanoven v maximální výši 500 Kč (podle předložených platebních dokladů). Čerpat ho lze buď na jakékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (kromě očkování zařazených do tzv. voucherového systému VZP, v němž bude letos s největší pravděpodobností opět zařazeno očkování proti rakovině děložního hrdla a proti rotavirům), nebo na fixní ortodontické aparátky. Na tento příspěvek má dítě nárok jedenkrát ročně, a to jednorázově, bez možnosti postupného čerpání. Zákonný zástupce i dítě musejí být k datu podání žádosti pojištěni u VZP.

 

Program Bezlepková dieta je určen pro pojištěnce VZP ve věku do 19 let včetně, s diagnózou celiakie (doklad o diagnóze je třeba předložit). Finanční příspěvek je určen na nákup potravin bez lepku a činí maximálně 3 600 korun za rok (podle předložených platebních dokladů). Je poskytován vždy za uplynulé čtvrtletí, a to podle předložených dokladů o nákupu potravin s označením bezlepková potravina nebo potravina bez lepku, maximálně ve výši 900 Kč.

 

Žádost o příspěvek za první čtvrtletí je třeba podat v dubnu (od 1. 4. do 30. 4. 2011) a příspěvek bude poskytnut pouze na doklady vystavené od 1. 1. do 31. 3. 2011. Další žádosti budou přijímány v červenci a v říjnu letošního roku a v lednu 2012. Předložené doklady o nákupu se mohou vždy v příslušném čtvrtletí sčítat, nevyzvednutá částka za příslušné čtvrtletí propadá. Pojištěnec, který chce příspěvek čerpat, i jeho zákonný zástupce (v případě nezletilosti) musejí být k datu podání žádosti pojištěni u VZP.

 

Na každý program financovaný z fondu prevence byl stanoven finanční limit a VZP si vyhrazuje právo ukončit poskytování příspěvků po jeho vyčerpání. Více informací o výhodách a finančních příspěvcích poskytovaných klientům VZP najdete na www.vzp.cz/vyhody.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně