Medicína

Stárnutí a imunita


Kategorie: Aktuality 
07.březen 2011
Žádný člověk nemůže přežít bez funkčního imunitního systému. V průběhu celého života nás chrání proti všem zevním škodlivinám i proti škodlivinám vzniklým uvnitř těla. Postupem času se však naše tělo opotřebovává a stárne – dochází ke změnám funkcí orgánů s přibývajícím věkem a proti vůli člověka! Stárne pochopitelně i náš imunitní systém, který je ovšem naším hlavním obráncem.

Imunita každého jedince  je ovlivňována životním prostředím, fyzickou i psychickou aktivitou, ale také stresem, nesprávnými  stravovacími návyky, kouřením, obezitou. Nepříznivý vliv má  nedostatek pohybu, nemoci prodělané v průběhu života i některé další faktory.

Zatímco imunita u malých dětí se teprve vyvíjí, u starších lidí dochází k jejímu oslabování. A právě starší lidé jsou vzhledem k oslabené imunitě náchylnější  k onemocněním, jejichž průběh bývá těžší  a následky častější.

 

Podle výzkumů je hlavní úloha v procesech předčasného stárnutí  a stárnutí vůbec připisována některým proteinům, které produkují imunitní buňky, jedná se o tzv. prozánětlivé cytokiny. Právě ony jsou spoluodpovědní za opakovaný výskyt zánětů a jejich přechod do chronické fáze. Jako příklady následných onemocnění lze uvést aterosklerózu,  fibrózy, revmatoidní artritidu a další.


Stárnutí buněk lze zpomalit. V prevenci a léčbě předčasného stárnutí imunity se doporučuje optimalizace jídelníčku a kalorického příjmu, doporučují se  vitaminy, bioprvky a látky omezující vznik a působení volných radikálů.  V poslední době zde významné místo zaujímá také dodání enzymů, které podporují funkci imunitního systému přirozeným způsobem – a to dříve, než organismus onemocní.

www.botticelli.cz

Autor: zpracováno redakčně