Medicína

Dostupná knihovna laboratorních vyšetření - www.LabTestsOnline.cz


Kategorie: Aktuality 
04.březen 2011
Na TK 3. března 2011 se odborníci znovu vrátili k české verzi mezinárodního projektu Labtestsonline.cz (www.labtestsonline.cz) pro pacienty i pro lékaře. Jak jsme již informovali česká verze úspěšně zahájila rok 2011 v novém uživatelsky příjemném designu. Za pouhé dva aktivní roky od svého spuštění si připsala řadu významných úspěchů, mezi něž patří především rozšíření nabídky podrobných informací o laboratorním vyšetření v českém jazyce z původních 100 na 240 testů, popis 96 nejběžnějších nemocí a slovníček 400 lékařských termínů.

Třetí etapa překladů unikátního projektu LabTestsOnline určeného pro zlepšení zdravotní vzdělanosti české veřejnosti byla úspěšně dokončena. Nyní je k dispozici online popis 96 nejběžnějších onemocnění, vysvětlení účelu 240 laboratorních testů a jejich využití, screeningové programy a slovníček lékařských termínů dostupný pro kohokoli. Obsah LabTestsOnline splnil přísné požadavky na prokázání důvěryhodnosti svých informací a získal švýcarský certifikát HON code. V lednu 2011 byl spuštěn jejich provoz v novém uživatelsky příjemnějším designu.

 

Celosvětově jsou stránky LabTestsOnline navštěvovány každý měsíc téměř třemi miliony lidí z celého světa a jejich počet neustále vzrůstá. Na TK počátkem března 2011 řekl prof. Zima, předseda  ČSKB a místopředseda národní koordinační komise LTO, že téma zdraví se nachází přímo v centru celosvětového zájmu. Ale o vyhlášených světových a mezinárodních dnech věnovaných udržování zdraví či jednotlivým onemocněním (jen na březen a duben je jich  devět), česká veřejnost příliš mnoho neví!

• 6. 3. 201 Den jódu

• 21. 3. 2011 Světový den Downova syndromu

• 22. 3. 2011 Mezinárodní den invalidů

• 24. 3. 2011 Světový den boje proti tuberkulóze

• 7. 4. 2011 Světový den zdraví

• 11.4. 2011 Světový den Parkinsonovy choroby

• 14. 4. 2011 Světový den monitoringu diabetu

• 25. 4. 2011 Světový den malárie

• 29. 4. 2011 Světový den imunologie

 

Proto jsou čeští odborníci a spolutvůrci programu rádi, že také českým pacientům mohou nabídnout stejný nástroj pro další vzdělávání, jako mají všude na světě!

 

Význam zdravotní vzdělanosti byl v lednu 2011 předmětem diskuse i na půdě Evropského parlamentu. Podle EU statistik pouze 20 % pacientů rozumí, co jim lékař říká. Ostatní tzn. 80 % jen zachytávají zlomky informací, kterým jsou schopni porozumět a z těch si generují celkový a často neadekvátní obrázek. Proto je třeba vytvářet programy zdravotnické osvěty a podporovat jakýkoliv nástroj, který ve vzdělanosti pacientům pomůže. Vzdělanost by neměla být jen právo a volba každého pacienta, ale i strategie všech, kteří se zdravotní péči věnují a kteří se z ní odpovídají. Zvýšení motivace v péči o zdrav. je otázka generací a bez dostatku relevantních informací se pacient těžko získává pro aktivní přístup k léčbě i k dodržování zdravého životního stylu.

 

Prof. Racek, předseda Národní koordinační komise projektu LabTestsOnline na TK upozornil že vzdělanost v otázkách zdraví a nemoci znamená, že lidé vědí, co všechno mají dělat, aby byli zdraví a/nebo aby zabránili zbytečnému rozvoji onemocnění. Ani vysoce vzdělaný pacient samozřejmě nikdy nemůže nahradit lékaře. Jeho zdravotnická vzdělanost znamená porozumět především sobě a potřebám svého těla i ducha a až potom teprve tomu, co říká lékař. Je mnoho zdrojů různých informací o zdraví a nemoci, ale jen málokdy z důvěryhodného zdroje s odpovídající vědeckou úrovní, kterou potvrzuje HON code.

 

 Veškeré informace na LabTestsOnline, dostupné online, vycházejí ze světově uznávané medicínské literatury, a proto je třeba je chápat nikoli jako názor odborníka - jednotlivce, ale jako mezinárodní trendy moderní zdravotní péče. LabTestsOnline je však pouze pomocníkem pacientů a lékařů. Úkolem celého projektu je lékařům a pacientům ve vzájemné aktivní spolupráci pomáhat, nikoli ji nahrazovat.

 

Hledání informací na internetu se stalo skutečnou revolucí v komunikaci a z jeho nabídky je třeba se naučit vybírat. V lednu 2011 LabTestsOnline.cz navštívilo 24 000 návštěvníků, 37 % „znalo“ přímou adresu a ostatních 60 % „hledalo“ prostřednictvím internetových vyhledavačů. Lidé jsou z nemocnice do domácího ošetřování propouštěni stále časněji, na kontrolu a na laboratorní testy docházejí ambulantně. Svůj proces uzdravování mají ve vlastních rukou mimo kontrolu lékaře mnohem více než dříve a může se stát, že na to nejsou psychicky připraveni a dostatečně zdravotně vzděláni. LabTestsOnline je ve své globálnosti, důvěryhodnosti i neziskovosti unikátní projekt a má velký potenciál, aby se stal cenným pomocníkem každého lékaře i důvěryhodným zdrojem informací pro každého pacienta.

 

Česká společnost klinické biochemie (ČSKB) byla založena v roce 1958, sdružuje vysokoškolsky i středoškolsky vzdělané odborníky jak v oboru klinické biochemie, tak i v příbuzných, zejména laboratorních, oborech. ČSKB je jednou z odborných společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, je také členem a partnerem mezinárodních organizací IFCC (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) a EFCC (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine). www.cskb.cz

 

 CZEDMA je zájmové sdružení právnických osob s názvem Česká asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Bylo založeno s cílem umožnit svým členům dodávat na trh výrobky, zaručující nejvyšší kvalitu zdravotní péče, nejefektivnější ochranu zdraví a nejúčinnější diagnostiku. Zastupuje specifické a společné zájmy svých členů při jednáních s vládou, odbornými asociacemi a skupinami spotřebitelů. Kromě komerčních a odborných zájmů svých členů usiluje o garanci kvality www.czedma.cz

 

AACC je mezinárodní společnost vědců, lékařů a klinických laboratorních pracovníků (založena v 1948 se sídlem v Washingtonu s počtem 10 000 členů). Je zakladatelkou příručky LabTestOnline a podporuje její rozšiřování do celého světa.

 www.aacc.org

 

Na tiskové konferenci vystoupili:

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA

Místopředseda Národní koordinační komise LabTestsOnline.cz Předseda České společnosti klinické biochemie ČLS JEP Přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní medicíny 1. LF UK a VFN

prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc. Předseda Národní koordinační komise LabTestOnline.cz

Místopředseda České společnosti klinické biochemie ČLS JEP

Přednosta Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK a FN Plzeň

Ing. Lenka Nováková Členka Národní koordinační komise LabTestsOnline.cz Předsedkyně společnosti CZEDMA (Česká asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro)

Kontaktní informace:

Zuzana Tesařová výkonná koordinátorka LabTestsOnline.cz tel: +420 602 692 077

mail: zuzana.tesarova@labtestsonline.

Autor: zpracováno redakčně