Medicína

Inkontinence – nedobrovolný únik moči


Kategorie: Aktuality 
28.únor 2011
Poruchou jsou postiženi muži i ženy. V České republice trápí nechtěný únik moči přibližně 350 000 žen. Většina z nich o potížích nehovoří, proto se k problematice vracíme. Výskyt inkontinence (odborný výraz pro samovolný odtok moči) stoupá u žen s věkem, ačkoliv není projevem stárnutí. Znalost problematiky přitom může výrazně přispět ke zlepšení kvality života a pomoci všem, kdo inkontinencí trpí.

Ženy, které jsou postiženy poruchou častěji  si problém s únikem moči nechávají pro sebe. Podle zkušeností odborníků inkontinence stále ještě patří k onemocněním, o kterém pacientky kvůli studu nechtějí hovořit. Inkontinence bývá důsledkem celé řady nejrůznějších faktorů. Nejčastější příčinou je ochabnutí svalstva pánevního dna nebo nedostatečnost svěrače močové trubice. Může být způsobena i dočasným problémem, jako je infekce močových cest, vaginální infekce či podráždění, zácpa, obezita, kouření, časté cvičení aerobiku nebo vedlejšími účinky léku

Pacientky trápí a obtěžuje hned několik typů této poruchy. Nejčastější je stresová inkontinence. Je nejrozšířenějším typem, při kterém k úniku moči dochází v běžných činnostech jako při kašli, kýchání, smíchu, zvedání břemene, cvičení nebo jiných aktivitách způsobených tlakem na močový měchýř.

Tento typ však vzniká rovněž při ochabnutí svalstva pánevního dna, které je způsobeno přirozeným stárnutím nebo v důsledku nedostatku ženských pohlavních hormonů v období menopauzy. Mezi časté důvody nefunkčního pánevního dna, a tím i inkontinence, patří také změny způsobené například těžkými porody nebo obezitou.

Léčba stresové inkontinence spočívá v konzervativních (neoperačních) přístupech, kdy na prvním místě stojí posilování svalstva pánevního dna. V případě selhání těchto technik lze zvážit operační přístupy založené na chirurgickém zpevnění pánevního dna.

Urgentní inkontinence je druhou nejčastější formou nekontrolovaného úniku moči. Pacientky trpící tímto druhem inkontinence často pociťují náhlé neovladatelné nucení na močení a musí okamžitě vyhledat toaletu. Urgentní inkontinence je pozorována například při infekci močových cest, ale i při jiných chorobách. Někdy  se příčinu vůbec nepodaří objasnit.

Posledním druhem je reflexní inkontinence, která nastává, když se lidé nemohou dostat na toaletu, když potřebují. Močový systém může fungovat dobře, ale tento druh inkontinence může být příznakem neurologického onemocnění.

Zpočátku žena obtíže s inkontinencí může vnímat jako ojedinělý problém se zanedbatelným množstvím uniklé moči, ale časem se močová trubice uvolňuje více a ochablý svěrač pustí moč častěji a ve větším množství. Ženy musí začít nosit inkontinenční vložky, omezují pitný režim a s rostoucími obtížemi si veškeré aktivity plánují podle dostupnosti toalet.

 Žena by však měla řešit nechtěný únik moči dříve, než se stane pro ni hygienickým  nebo sociálním problémem (vyhýbá se společenskému a kulturnímu životu, sportu a sexu). Problémy by měla včas řešit s lékařem, protože  onemocnění je léčitelné a především je zbytečné, aby ženu omezovalo v osobním životě a výrazně snižovalo kvalitu jejího života.

Každá žena, která začne pociťovat problémy s únikem moči, si jistě zakoupí inkontinenční vložky, které jsou v hojném počtu zastoupeny na našem trhu. Inkontinenční vložky, které jsou speciálně pro tento účel vyvinuty a mají mnohem vyšší absorbci určitě budou prvním pomocníkem v nastálých tíživých situacích. Většinou jsou dostupné nejen v síti lékáren, ale i ve vybraných obchodních řetězcích, jako např. Globus, COOP, TETA, a další. Inkontinence by neměla ovládat život ženy, žena by měla nad inkontinencí zvítězit.

Autor: zpracováno redakčně