Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
23.únor 2011
Mohli byste shrnout povinnosti OSVČ ohledně podání formuláře o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a také příslušné termíny?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

 

Povinnost podat vyplněný formulář „Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné“ (dále jen Přehled) příslušné zdravotní pojišťovně osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ) je uvedena v ustanovení § 24 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, v platném znění. Pro rok 2011 byly sice avizovány změny v tomto zákonu (termín splatnosti doplatku), ale zatím k nim stále nedošlo. Proto zdůrazňujeme: doplatek pojistného na zdravotní pojištění za rok 2010 je splatný do 8 dnů po podání daňového přiznání, nikoli v návaznosti na termín podání Přehledu zdravotní pojišťovně!

 

Vyplněný formulář za zdaňované období je OSVČ povinna podat nejpozději do jednoho měsíce po termínu určeném k podání daňového přiznání, tj. do 30. dubna. Není již třeba mít doklad o dni podání daňového přiznání. Má-li OSVČ daňového poradce, pak podává Přehled do 31. 7., ale je povinna tuto skutečnost sdělit zdravotní pojišťovně nejpozději do 30 dnů po termínu určeném k podání daňového přiznání (tj. také do 30. dubna). Osoba samostatně výdělečně činná, která není povinna podle zvláštního právního předpisu podávat daňové přiznání, má povinnost podat Přehled příslušné zdravotní pojišťovně do 8. dubna.

 

Vyplněný Přehled o příjmech a výdajích a úhrnu záloh na pojistné je OSVČ povinna předložit všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla v příslušném zdaňovacím období pojištěna.

 

V Přehledu si OSVČ vypočte výši pojistného, kterou má zaplatit za daný rok, a porovnáním s výší záloh, které zaplatila, zjistí výši svého doplatku (ev. přeplatku) na pojistném. Vypočtený přeplatek bude pojišťovnou na základě podání Přehledu vrácen (pokud nemá plátce vůči pojišťovně splatný nějaký závazek), a to do jednoho měsíce.

 

Na základě vyplnění Přehledu si OSVČ také vypočte svoji novou výši záloh. Ty musí být placeny od měsíce podání Přehledu. Zálohy na pojistné ve vypočtené výši hradí OSVČ, pro kterou není stanoven minimální vyměřovací základ, nebo pokud je vypočtená částka vyšší než 1 670 Kč. Zálohy v minimální výši, tj. 1 670 Kč, hradí OSVČ, pro kterou platí minimální vyměřovací základ, ale částka vypočtená na Přehledu je nižší. Je-li OSVČ současně zaměstnána a samostatná výdělečná činnost není hlavním zdrojem jejích příjmů, není povinna platit zálohy na pojistné – pojistné uhradí až formou doplatku.

 

V případě, že se dodatečně změní údaje oznámené zdravotní pojišťovně (zdravotním pojišťovnám) v Přehledu, je OSVČ povinna ohlásit tyto změny do 8 dnů po jejich zjištění. K tomuto účelu vyplní a podá opravný Přehled.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně