Medicína

Na rozdíl od ČR celosvětově vzrůstá počet robotických zákroků


Kategorie: Aktuality 
22.únor 2011
Dle TZ Hospimedu (dodavatele zdravotnické techniky) z února 2011 statistiky za rok 2010 ukazují, že po celém světě se opět rozrostlo množství instalací robotů da Vinci, jejichž prostřednictvím lékaři provádí miniinvazivní chirurgické zákroky. V České republice počet instalací stagnuje. Dojde-li však k vyčlenění robotické chirurgie určitých indikací mezi nadstandardy, mohlo by se jednat o hrubé porušení ústavního principu práva občana na nejlepší dostupnou péči.

nejlepší dostupnou péči.

Roboticky asistovaná chirurgie (RACH) v ČR začala svou historii  již  31.10.2005 v nemocnici Na Homolce provedením první roboticky asistované operace. Následný nárůst počtu robotů i výkonů v ČR znamenaly přední místo v evropských zemích. Zlom nastal v průběhu roku 2010, kdy začala ČR v RACH zaostávat v počtech robotů na počet obyvatel (v současnosti celkem 9 robotů v ČR, tzn. 0,85 robota na milión obyvatel), i v počtu výkonů (za rok 2010 v ČR 4128, celosvětově 278 000). Příčinou je prokazatelná změna politické vůle vedení resortu zdravotnictví, způsobená jednak ekonomicko-personální krizí českého zdravotnictví a  snad i nepochopením významu robotické chirurgie v moderní chirurgické léčbě např. u  závažných onkologických onemocnění.

Robotická neboli da Vinci chirurgie znamená především minimálně invazivní chirurgickou metodu, vhodnou pro operace v dutině břišní a hrudní a dalších špatně dostupných dutinách lidského těla. Nově v rámci ORL i v dutině ústní a hltanu. Robotické operace jsou pro pacienta vždy šetrnější a ekonomicky výhodnější!

V Evropě a v České republice převládá využití u nejzávažnějších operačních výkonů v dolní části dutiny břišní. V případech onkologického onemocnění orgánů situovaných v malé pánvi (dolní části břišní dutiny) nebo konečné části tlustého střeva. Při těchto zákrocích  vyniknou všechny přednosti robota da Vinci. Výkon je pro pacienta šetrný. V porovnání s jinými metodami onkologické léčby,  ozáření, chemoterapie,  je tato, roboticky asistovaná léčba zároveň nejlevnější!Dalším efektem léčby je minimální poškození jiných anatomických struktur (zachování funkcí jako je udržení moči, zachování sexuálních funkcí apod.). Šetrný zákrok vrací pacienta dříve do plnohodnotného života.

V případě da Vinci chirurgie má operatér pomocí video-zobrazení před očima zvětšený, excelentně osvětlený obraz operačního pole v HD kvalitě, a to ve trojrozměrném zobrazení. To znamená, že lékař vnímá veškeré detaily operačního pole a to v prostorovém zobrazení. Zjednodušeně lze laicky říci: „Vidím lépe, operuji lépe, zejména přesněji a ohleduplněji vůči okolním tkáním. Jako operatér mám zájem odstranit vše nemocné a zachovat vše zdravé“.

To umožňuje technické řešení da Vinci. Operatér při operaci sedí a svá předloktí opírá o polstrované opěrky, v prstech drží v prostoru umístěné specifické joistiky, kterými ovládá pohyby skoro 40 cm dlouhých tenkých (8mm) nástrojů, jejichž jemné pracovní konce kopírují dokonale pohyby simulované operatérem v prostoru. Díky převodníkům řízeným počítačem může operatér měnit poměr mezi velikostí pohybu své ruky s joistiky a velikostí pohybu nástrojů 1:1 až 1:10, tzn. u nejjemnější preparace může operatér velmi jemně pracovat s nejmenšími tkáňovými strukturami, a to vše bez přirozeného třesu nástrojů, díky počítačové filtraci mimovolních pohybů. Operace tak probíhá s maximální efektivitou.

www.hospimed.cz

 

Autor: zpracováno redakčně