Medicína

Úspěch makety Střevotour 2011


Kategorie: Aktuality 
17.únor 2011
Dle TZ z 15. února 2011 Občanské sdružení Onkomaják pokračuje i v tomto roce v putování s nafukovací maketou tlustého střeva po České republice, aby upozornilo na nedostatečnou prevenci zdraví nás všech a hlavně rizikových skupin.

První zastávku Střevotour 2011 hradí ze svého rozpočtu město Litoměřice a také společnost  INEX Česká republika s.r.o. z Litoměřic. Toto zastavení probíhá  ve dnech 16. a 17. února v Městském kulturním domě v Litoměřicích, Na Valech 2028, od 9.00 do 17.00 po oba dny.

Osvětový projekt prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku Střevotour 2011, který odstartoval svoji pouť po českých městech v únoru 2010, vzbudil u veřejnosti velký zájem. Během celého roku 2010 prošlo maketou střeva více než 14 tisíc lidí, kteří se dozvěděli více o prevenci tohoto zákeřného onemocnění a způsobech léčby.

Kampaň Střevotour byla oficiálně zahájena před rokem v Praze. Nafukovací tlusté střevo pak cestovalo do dalších měst, kde se především nacházejí Komplexní onkologická centra (KOC), tedy do Brna, Chomutova, Plzně, Olomouce, Liberce, Pardubic a Ústí nad Labem; zastavilo se také v nemocnici Beroun, Hořovice, Prostějov, které si veškeré náklady spojené s kampaní hradily samy.

.Češi se všeobecně velmi málo věnují svému zdraví a na preventivní prohlídky k praktickému lékaři jednou za dva roky nechodí. Proto není navázán pravidelný kontakt a tudíž je velmi obtížné pacienty v rizikových skupinách informovat o preventivním screeningovém programu kolorektálního karcinomu. Lékař navíc nemá možnost kontinuálně sledovat rodinnou anamnézu svých pacientů a případně je zvát na specializované preventivní prohlídky častěji. Je však i mnoho praktických lékařů, kteří nekladou důraz na informovanost svých pacientů o preventivních programech.

Česká republika má podle statistik Světové zdravotnické organizace (Globocan 2002) stále smutné vedoucí postavení v incidenci karcinomu tlustého střeva a konečníku. Každý rok onemocní touto chorobou v Česku asi 8000 lidí, až 4 tisíce Čechů této nemoci podlehne.

 Kolonoskopické vyšetření však podle zmíněného průzkumu absolvovala pouhá pětina oslovených ve věku 50 – 75 let.  Při tom prevence je nejdůležitějším krokem v péči o potencionálního pacienta s onkologickou diagnózou. Vede k prodloužení života nemocného a může zajistit i jeho úplné vyléčení, jak vždy zdůrazňuje  MUDr. Jana Prausová, primářka Radioterapeuticko-onkologického oddělení FN Motol.

V průběhu let 2006 až 2009 bylo v rámci screeningového programu provedeno 26 662 preventivních a téměř 850 primárních kolonoskopií, přičemž diagnostikováno bylo 8 332 adenomových polypů a téměř 1500 karcinomů tlustého střeva a konečníku.

Pokud je karcinom tlustého střeva a konečníku diagnostikován, pak je pro úspěšnou léčbu nezbytná spolupráce zkušených specialistů – patologů (histologů), chirurgů, radioterapeutů, onkologů a dalších, ale samozřejmě také samotného pacienta a jeho rodiny.

 Důležité je vyhledávat informace o nemoci, nebát se komunikace s ošetřujícím lékařem a domluvit se,  kdo a kde se bude onemocnění léčit. Pokud je onemocnění vhodné pro nasazení biologické léčby, měl by být pacient do Komplexního onkologického centra odeslán vždy.

 

 

www.onkomajak.cz

www.strevo-tour.cz

 www.kolorektum.cz

www.svod.cz

 www.linkos.cz

                                                                                                                           

 

                                                                                                                           

 

Autor: zpracováno redakčně