Medicína

40 let Institutu klinické a experimentální medicíny


Kategorie: Aktuality 
07.únor 2011
Odborným sympoziem 4. února a slavnostním koncertem v Anežském klášteře v Praze dne 5. února si za účasti předních představitelů odborného, politického a veřejného života připomenul 40 let své existence největší vědeckovýzkumný ústav – Institut klinické a experimentální medicíny – IKEM.

Institut  vznikl 1. ledna roku 1971 sloučením šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů, které existovaly v krčském areálu již od padesátých let minulého století.  Současný ředitel IKEM doc. MUDr. Jan Malý na TK  věnované tomuto slavnému výročí připomněl, že za dobu od svého vzniku se IKEM řadí mezi největší a nejlepší pracoviště v příslušných oblastech nejen u nás, ale i v Evropě a ve světě. Tohoto postu dosáhl především počtem a kvalitou specializovaných výkonů i svými výzkumnými výsledky.  V současné době  má institut více než 1700 zaměstnanců a disponuje více než 330 lůžky a desítkami výzkumných i klinických programů.

 Posláním IKEM jsou vysoce specializované preventivní, diagnostické a léčebné činnosti, jakož i aktivity vědeckovýzkumné a výukové. Klinickou a výzkumnou činnost IKEM koncipují a řídí tři odborná centra: Kardiocentrum vedené prof. MUDr. Janem Pirkem, DrSc., Transplantcentrum, v jehož čele stojí MUDr. Pavel Trunečka, CSc., a Centrum diabetologie, jehož přednostkou je prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc.

 Tato tři centra koordinují vzájemně propojenou činnost osmi klinik, třinácti paraklinických základen a dalších pracovišť institutu. Jednotlivá odborná centra i kliniky vedou zkušení odborníci, přední představitelé jednotlivých oborů v rámci České republiky i v rámci mezinárodním.  V jednotlivých odborných vysoce specializovaných centrech pracují multidisciplinárně  týmy lékařů i dalších odborníků.  Všechna jmenovaná pracoviště za nepostradatelné spolupráce zdravotních sester a ostatních zdravotnických i dalších pracovníků zabezpečují komplexní péči o každého jednotlivého pacienta.

Z hlediska nemocných, kteří se zde léčí-( za rok je zde provedeno téměř 100 tisíc ambulantních vyšetření a více než 10 tisíc hospitalizací) je ovšem důležité především to, že jim zde odborníci a ostatní zdravotničtí pracovníci poskytují zdravotní péči na úrovni nejnovějších světových poznatků, za pomoci účinných léků a nejvyspělejších technologií. To vše navíc v moderním prostředí nové budovy s dokonalou ošetřovatelskou péčí. O vysoké odborné úrovni IKEM svědčí i to, že je základnou několika kateder a subkateder Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

 Přednosta Kardiocentra profesor Jan Pirk například připomněl, že v roce 1971 se zde začala provádět speciální vyšetření tepen zásobujících srdeční sval – selektivní koronarografie – a také tzv. aortokoronární bypassy – přemostění zúžených míst koronárních čili věnčitých tepen způsobujících ischemickou chorobu srdeční. V sedmdesátých letech se také právě zde začaly provádět i speciální operace pro poruchy mužské erekce. O deset let později se opět zde začala psát historie československých angioplastik a po dalších deseti letech i implantací cévních stentů. V roce 1984 zde byl implantován první kardioverter-defibrilátor, rok 1992 znamenal začátek katetrizačních ablací. A v roce 2003 byl zahájen program využití mechanické srdeční podpory“

V přehledu priorit transplantační problematiky zmínil na TK přednosta Transplantcentra IKEM doktor Pavel Trunečka, že již  v roce 1966 se v Krči uskutečnila první transplantace ledviny a v roce 1983 i první kombinovaná transplantace pankreatu a ledviny. Zde byl také zahájen dlouhodobý program transplantací srdce (1984), jater (1995), Langerhansových ostrůvků pankreatu (2005), kombinovaných transplantací srdce a plic (2007) a kombinovaných transplantací ledviny a Langerhansových ostrůvků (2008).

Na rozvoji transplantací ledvin, ledvin a pankreatu a Langerhansových ostrůvků pankreatu se významně podílí i Centrum diabetologie IKEM, které je zařazeno do sítě vybraných specializovaných center péče o nemocné s metabolickými chorobami v České republice a je sídlem Subkatedry diabetologie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

IKEM i dnes – zavádí nejmodernější výkony diagnostické i terapeutické, dochází k trvalému posunu spektra výkonů směrem k nejsložitějším výkonům, jako jsou katetrizační ablace komplexních arytmií nebo mimokoronární intervence, včetně perkutánní implantace umělé aortální chlopně.

V rámci klinické studie byla poprvé v ČR provedena implantace perkutánního systému pro mitrální anuloplastiku, IKEM jako jedno z prvních pracovišť v Evropě také uskutečnil kombinovanou transplantaci ledviny a Langerhansových ostrůvků, a byly též splněny všechny podmínky k zahájení velmi složitého programu transplantace tenkého střeva.

V institutu se ročně provádí více než 20 % všech kardiochirurgických operací v České republice, největší počet katetrizačních ablací a implantací  kardioverterů a defibrilátorů i chirurgických a katetrizačních řešení srdečních arytmií. Ročně se zde uskuteční téměř 1800 rekonstrukčních operací na srdečních a cévních strukturách a dalších téměř 1500 angioplastik, provádí se tu 100 % všech transplantací pankreatu, 73 % transplantací srdce, 71 % transplantací jater a 49 % všech transplantací ledvin v České republice.

Pro IKEM je charakteristický především kvalitní aplikovaný výzkum, který dosahuje velkého rozvoje v oblasti patofyziologie, molekulární biologie a genetiky. Uznáním pro odborníky  IKEM jsou  četné publikace v mezinárodních odborných časopisech, ve  funkcích v mezinárodních odborných společnostech a redakčních radách atd. Uznáním pro IKEM byla i skutečnost, že po roce 1990 bylo Kardiocentrum IKEM pověřováno péčí o všechny americké prezidenty a viceprezidenty, kteří navštívili Českou republiku. Také v roce 2009 byl IKEM v případě nutnosti akutní léčby vyzván k péči o amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho doprovod.

IKEM ukazuje navíc cestu nejen v oblasti výzkumné, klinické a výukové, ale i ve sféře ekonomické, neboť trvale dosahuje pozitivních hospodářských výsledků. Lze předpokládat, že i v následující, již páté dekádě své existence bude v duchu úspěšných tradic pokračovat  a dále je rozvíjet.

www.ikem.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně