Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
02.únor 2011
Měl jsem v roce 2010 velkou zakázku, která mi výrazně zvýšila příjmy v rámci mého podnikání. Bohužel se již nebude opakovat, a já teď mám platit zálohy ve výši, která naprosto neodpovídá předpokládanému letošnímu příjmu. Mohu požádat o snížení záloh placených v roce 2011?

 

Odpovídá Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

O snížení záloh nemůžete svoji zdravotní pojišťovnu žádat předem, jen na základě odhadu svého budoucího (letošního) příjmu. Stručně se dá říci, že až pokud budou vaše letošní příjmy alespoň po tři měsíce nejméně o jednu třetinu nižší, než byly průměrné příjmy v předchozím roce, můžete požádat o snížení záloh. Žádost tedy můžete podat nejdříve v dubnu 2011. Podmínky, za nichž lze o snížení záloh žádat, jsou přesně stanoveny v § 8 odst. 4 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění.

 

Podle zákona sníží zdravotní pojišťovna osobě samostatně výdělečně činné poměrně výši zálohy na pojistné v případě, že její příjem ze samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů připadající v průměru na jeden kalendářní měsíc v období od 1. ledna kalendářního roku do konce kalendářního měsíce předcházejícího měsíci, ve kterém byla podána žádost o snížení (nejméně však v období tří kalendářních měsíců po sobě jdoucích), je nejméně o jednu třetinu nižší než takový příjem připadající v průměru na jeden kalendářní měsíc v předcházejícím roce.

 

Zákon stanoví také to, že zálohy budou sníženy nejdéle na dobu tří měsíců. Poté je nutno případně podat žádost o snížení znovu. Jestliže naopak v průběhu tří kalendářních měsíců následujících po snížení zálohy OSVČ zjistí, že výše záloh již neodpovídá skutečně dosahovaným příjmům, je povinna si sama zálohu zvýšit na původně vypočtenou částku.

 

Žádost musíte podat na tiskopisu zdravotní pojišťovně, která posoudí, zda byly splněny zákonem stanovené podmínky. Nestačí podat žádost, musíte vyčkat na její vyřízení a písemné sdělení o snížení záloh. Převýší-li úhrn záloh na pojistné zaplacených v roce 2011 pojistné vypočítané ze skutečně dosažených příjmů, jedná se o přeplatek pojistného, a ten vám bude pojišťovnou na základě podání přehledu automaticky vrácen.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně