Medicína

Měření vysokého krevního tlaku digitálním tlakoměrem


Kategorie: Aktuality 
01.únor 2011
Vysoký krevní tlak (hypertenze) je jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina nemusí být vůbec známá (označená jako esenciální) . Při tzv. sekundární hypertenzi je vysoký krevní tlak způsoben onemocněním ledvin, nadledvin, aterosklerózou. Často bývá průvodním jevem obezity nebo cukrovky.

U těchto civilizačních chorob se  však až do pokročilého stádia onemocnění prakticky nemusejí objevit  žádné obtíže, komplikace se dostavují až později (srdeční selhání,  cévní mozková příhoda apod.)

 

Proto si vysoký krevní tlak  někdy vysloužil přezdívku tichý zabiják. Rozpoznání vysokého krevního  lze zjistit pouze měřením. Tím dochází k varující skutečnosti, že pouze tři ze čtyř postižených o své nemoci vědí, a jen každý třetí trpící hypertenzí je správně léčen.

Na následky vysokého krevního tlaku umírá 40 procent lidí mladších 65 let!

Tlak může samozřejmě změřit lékař či zdravotní sestra, vhodnou alternativou je však také tlakoměr pro domácí měření, který představuje praktického pomocníka v boji proti hypertenzi. Jeho výhodou je možnost pravidelné kontroly, větší pohodlnost a mnohdy i přesnější měření, zejména pro pacienty, kteří trpí tzv. syndromem bílého pláště (v ordinaci jsou rozčilení, naměřené hodnoty krevního tlaku jsou proto vyšší!)..

 

Tlak by se měl měřit pravidelně ve stejnou dobu, nejlépe dvakrát denně. Pro domácí měření je vhodný např. digitální tlakoměr,  který měří pohodlně a přesně tlak na paži.

 

 

Nyní je na trhu např. Tensoval Comfort , který je k dostání ve vybraných lékárnách a výdejnách zdravotnických potřeb za doporučenou maloobchodní cenu 1.309 korun. Tlakoměr má velký přehledný displej, jednoduché ovládání jedním dotykem a paměť na 2 x 30 měření. Výhodou je prodloužená záruka na tři roky. 

 

www.hartmann.cz

www.mediatrust.cz

Autor: zpracováno redakčně