Medicína

Program „Třetí dávka zdarma“ ve VZP ČR


Kategorie: Očkování 
01.únor 2011
Dle TZ Mgr. Jiřího Roda, vedoucího tiskového oddělení a tiskového mluvčího si od května 2010 do konce prosince 2010 vyzvedly u VZP dívky a mladé ženy v rámci programu „Třetí dávka zdarma“, který byl zaměřen na prevenci rakoviny děložního hrdla celkem 20 513 poukázek. Na příspěvcích jim VZP vyplatila více než 16 milionů Kč.

Česká republika se v tomto týdnu připojila k  5. ročníku Evropského týdne prevence rakoviny děložního čípku. V Evropě na rakovinu děložního hrdla umírá jedna žena každých 18 minut. V České republice je každoročně diagnostikováno více než 1100 nových případů karcinomu hrdla děložního a více než  400 žen na toto onemocnění umírá.

 

Tomuto zhoubnému onemocnění se dá bránit kombinací pravidelných preventivních prohlídek u gynekologa  a očkováním, které je nejspolehlivější ochranou a výrazně snižuje riziko vzniku tohoto typu rakoviny.

 

Právě proto v minulém roce Všeobecná zdravotní pojišťovna svým klientkám nabídla preventivní program „Třetí dávka zdarma", zaměřený na prevenci rakoviny děložního hrdla pro dívky a ženy ve věku od 10 do 25 let včetně.   

U výrobců zajistila vakcínu za sníženou cenu, která byla o několik desítek procent nižší než cena běžná.

 

Za uplynulé tři roky, kdy jsou tyto očkovací látky na trhu, bylo ročně v ČR proočkováno zhruba 30 tisíc žen bez omezení věku, z toho se v 60 % jednalo o klientky VZP. Díky programu tedy VZP proočkovala za půl roku více žen ve věku od 10 – 25 let věku více než v předchozím roce.

 

Vytvořením cenově dostupných podmínek pro většinu sociálních skupin klientů  lze zvýšit proočkovanost celé populace v ČR, proto VZP plánuje podobný projekt
i pro rok 2011.

Největší medicínský význam má očkovat dívky před zahájením sexuálního života.

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně