Medicína

Výsledky nejnovějšího průzkumu nadváhy a obezity v ČR


Kategorie: Nadváha a obezita 
31.leden 2011
Počet lidí s nadváhou a obezitou se v České republice v posledních letech ustálil. S nadváhou se potýká 34 % a s obezitou 21 % české populace. Vyplývá to z průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny, který v závěru roku 2010 v rámci preventivní kampaně Žij zdravě provedla agentura STEM/MARK na vzorku 2065 lidí . Obezita ohrožuje nejčastěji obyvatele vesnic, kde jejich podíl dosahuje 26 %. Nadváha převládá v malých městech do dvou tisíc obyvatel a ve velkých městech je naopak nejvíce lidí s podváhou, především u mladých lidí do 19 let (6 %).

Průzkum VZP jednoznačně prokázal, že s přibývajícím věkem lidé přibývají na hmotnosti, ale sportovní aktivity a dobré stravovací návyky tomu dokáží zabránit nebo alespoň přibývání na váze zmírnit. Nejvíce obézních, a to 34 %, se vyskytuje v populaci ve věku mezi 60 a 80 lety. Nejnižší je naopak podíl lidí s nadváhou mezi 18. a 19. rokem, kdy dosahuje pouze 3 % podílu. Zde je naopak vzrůstající problém v podobě podváhy, která dosahuje 6 %.

 Odborníci stále varují a výsledky výzkumu  také dokazují, že nadváha a obezita je ve velké míře spojena se zvýšeným rizikem cukrovky, hypertenze, maligním onemocněním a  často  s nižší spokojeností s kvalitou života. Z průzkumu VZP také vyplývá, že lidé obézní, ale také lidé s podváhou prožívají častěji deprese a pocity beznaděje a úzkosti..

 

%

%

Poměr lidí s obezitou je u obou pohlaví srovnatelný. Naopak nadváha je výraznější u mužů, kde dosahuje 40 % podílu, což je o 12 % více než u žen.  A to i přesto, že se muži věnují častěji a déle intenzivní pohybové aktivitě než ženy, dokonce více než polovina žen (a 40 % mužů) ji nevykonává vůbec. Ženy více než muži vnímají svou nadváhu nebo obezitu jako problematickou. Více než tři čtvrtiny mužů a asi polovina žen s nadváhou ji ale jako problém nepociťuje. S tím souvisí i to, že se ženy více než muži snaží hubnout.

 

Na TK koncem ledna 2011  v Praze upozornil  mimo jiné MUDr. Martin Matoulek, z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, který byl společně s profesorem MUDr.  Štěpánem Svačinou odborným garantem průzkumu, že čím vyšší BMI (Body Mass Index), tím méně člověk stráví týdně hodin pohybovou aktivitou. U obézních je významně větší podíl těch, kteří nevykonávají pohybovou aktivitu žádnou, a to platí dokonce i pro chůzi! Je to varovný signál, který potvrzuje zásadní problém lidí trpících nadváhou, kterým je nedostatek pohybu. Snížení běžné pohybové aktivity je jednou z hlavní změn, která nastala v posledních 20 letech v životním stylu populace.

 

Jako velký problém se ukazuje také obezita v rodině. Pokud jsou oba rodiče obézní, je velice pravděpodobné, že se budou s obezitou nebo nadváhou potýkat i jejich děti. Z průzkumu VZP vyplynulo, že 45 % respondentů s obezitou a 43 % respondentů s nadváhou mají obézní oba rodiče. Průzkum rovněž potvrzuje, že životní styl rodiny se jednoznačně odráží na návycích a zvycích jejích členů. Na dětech se nejen zrcadlí stravovací a pohybové zvyklosti rodiny, ale navíc se přenáší tyto zvyklosti i na další generace.

 

VZP se již po řadu let systematicky věnuje osvětě a prevenci v oblasti nadváhy a obezity, například prostřednictvím kampaně Žij zdravě, která probíhá již pátým rokem a řadí se k nejznámějším, jak připomněla na TK PhDr. Tereza Květoňová z VZP.  Průzkum  zároveň prokázal, že je to ta nejlepší možná cesta, protože jedině udržení optimální hmotnosti nebo její snížení může zabránit vzniku všech  jmenovaných onemocnění  ohrožujících jedince  a ve svých nezanedbatelných ekonomických důsledcích i celou  společnost ..

 

Další zajímavá data z průzkumu VZP

 

6 %

mladých lidí ve věku 18 – 19 let má podváhu

13 %

kuřáků se bojí přestat kouřit, protože by přibrali

26 %

lidí žijících v sídlech do 1000 obyvatel trpí obezitou

28 %

lidí trpících obezitou se nepravidelně stravují

29 %

lidí uvedlo jako nejčastěji provozovaný sport cyklistiku

30 %

lidí trpících obezitou nedodržuje pravidelný pitný režim

34 %

lidí trpících obezitou se snažilo již více než 5x zhubnout

39 %

žen má silně rizikový obvod pasu (více než 88 cm)

40 %

mužů má nadváhu

42 %

obézních lidí trpí častými depresemi

45 %

lidí, kteří měli v dětství nadváhu, trpí v dospělosti obezitou

45 %

obézních lidí má potíže s vysokým krevním tlakem

45 %

lidí trpících obezitou mají oba své rodiče obézní

54 %

obézních lidí nevykonává žádnou intenzivnější pohybovou aktivitu

58 %

lidí trpících obezitou považuje svou kvalitu života za nízkou nebo velmi nízkou

77 %

mužů s nadváhou nepovažuje svá nadbytečná kila jako problém

 

www.vzp.cz

www.amic.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně