Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
26.leden 2011
Jsem slovenský občan s trvalým bydlištěm na Slovensku, ale jsem v Česku zaměstnaný a proto i zdravotně pojištěný, a to u VZP. Na účet VZP jsem byl také zatím vždy ošetřen při pobytu na Slovensku. Nevím ale, jak to s mým pojištěním bude, až mi tu zaměstnání skončí. Prosím o radu.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Vzhledem k tomu, že nemáte v České republice trvalý pobyt, vaše české zdravotní pojištění skončí dnem, kdy skončí vaše zaměstnání v ČR. S tím pro vás souvisí několik povinností.

 

Jestliže jste se v ČR přihlásil ke Všeobecné zdravotní pojišťovně, dostal jste modrý průkaz pojištěnce VZP, který je zároveň Evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC). Na jeho základě můžete čerpat nezbytnou péči v rámci EU, EHP a Švýcarska (tzn. i na Slovensku). Pokud se pravidelně, alespoň 1x za týden, vracíte do svého bydliště, to znamená, že tam máte těžiště svých zájmů, máte nárok zároveň na vystavení tzv. formuláře E 106.

 

Ten vás opravňuje k čerpání „plné“ zdravotní péče na účet VZP ve státě vašeho bydliště (ve stejném rozsahu, jaký mají slovenští pojištěnci). Podmínkou je, že jste si o vystavení tohoto formuláře v ČR požádal, doložil trvající bydliště na Slovensku a zaměstnání v České republice a následně se zaregistroval u některé ze slovenských zdravotních pojišťoven. Ta, pokud na Slovensku čerpáte zdravotní péči, ji výpomocně uhradí a následně ji přeúčtuje české pojišťovně.

 

Dnem, kdy zaměstnání v České republice ukončíte, končí i vaše pojištění u VZP, protože už nejste účasten českého všeobecného zdravotního pojištění. Je povinností vašeho zaměstnavatele nahlásit do 8 dnů Všeobecné zdravotní pojišťovně ukončení vašeho zaměstnání v ČR. Vaší povinností je (opět do 8 dnů) vrátit průkaz pojištěnce VZP (EHIC), a to osobně na kterékoliv úřadovně VZP, nebo poštou. Zároveň bude zrušena platnost formuláře E 106, pokud vám byl vystaven.

 

 Nesplněním uvedené povinnosti a případným dalším čerpáním zdravotní péče na účet VZP byste se vystavil nejen riziku pokuty za nesplnění této povinnosti, ale také případnému vymáhání škody, která by VZP vznikla neoprávněným použitím průkazu EHIC nebo formuláře E 106.

 

Upozorňujeme ještě, že opětovná účast ve slovenském systému veřejného zdravotního pojištění, která byla po dobu výdělečné činnosti v České republice přerušena, vám nevznikne automaticky. Do 8 dnů po ukončení pojištění v České republice musíte tuto skutečnost slovenské zdravotní pojišťovně oznámit a znovu se tam přihlásit.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně