Medicína

Jedna čočka „navíc“ Add - On zbaví brýlí


Kategorie: Aktuality 
26.leden 2011
Šedý zákal postihuje přibližně polovinu lidí starších 60 let a převážnou většinu lidí starších 70 let – až v 80 procentech. V současné době se šedý zákal odstraňuje chirurgickým zákrokem, který je bezpečný, rychlý. Zkalená čočka je nahrazena čočkou novou – umělou. Čočka „navíc“ je šancí pro pacienty po operaci šedého zákalu nebo po refrakční výměně čočky, kteří chtějí odložit brýle na blízko.

Běžná čočka, která se při zákroku implantuje, je tzv. monofokální (jednoohnisková, není schopna nahradit zaostřování lidské čočky na blízko, střední vzdálenost a současně na dálku). Touto čočkou se nahradí původní lidská, zkalená, která působila problémy s rozostřeným a příp. „zašedlým“ viděním, avšak nenahradí původní lidskou čočku dokonale.

Nedokonalost se projeví zejména potřebou nošení brýlí na blízko. V současné době je v České republice přibližně 1 200 000 lidí po operaci šedého zákalu a převážná většina právě s implantovanou monofokální čočkou. Všichni tito lidé musí nosit brýle na čtení a počítač. S prodlužováním věku a mnohem aktivnějším životem lidí v kataraktovém věku se také mění požadavky této skupiny lidí na vidění. To, co bylo před 10 lety dostačující, není již dnes dostačující pro velkou část seniorů.

Vhodným řešením pro všechny tyto pacienty  jsou multifokální čočky „navíc“ tzv. Add-On, které jsou přidány k již implantované čočce. Pro jejich implantaci do jednoho či obou očí je možné se rozhodnout kdykoliv. Jedná se o ambulantní a zcela bezbolestný, přibližně 15 minut trvající zákrok vhodný pro velký okruh lidí. I pouze jednostranně implantovaná Add-On čočka  odstraní závislost na čtecích brýlích a současně zachová výborné vidění na dálku.

Na konci roku 2010  provedl prof. MUDr. Martin Filipec, CSc.,  na Evropské  oční klinice Lexum v Praze první implantaci multifokání čočky „Add-On“ Diffractiva Human Optics pacientce v České republice. Pacientka ve věku 45 let byla po operaci šedého zákalu a měla implantovány standardní monofokální čočky. Potíže však měla s viděním na blízko, což jí znemožňovalo čtení. Vhodným řešením pro pacientku byla implantace čoček „navíc“

Do této doby pro podobné pacienty nebylo vhodné řešení. Proto došlo k rozhodnutí pacientce přidat do oka druhou čočku,  tzv. sekundární implantaci multifokální čočky před čočku monofokální. Byla použita Add-On čočka, která koriguje 3,5 dioptrie na blízko při zachovaném dobrém vidění na dálku.

Po implantaci této čočky do jednoho oka  pacientka byla  již od prvního dne po zákroku schopna číst bez brýlí. Čočka „navíc“ je možným řešením pro všechny, kteří mají za sebou operaci šedého zákalu a nechtějí používat brýle na blízko. Tato implantace  je možná pouze za předpokladu, že proběhla první operace šedého zákalu bezproblémově, v oku je dostatek prostoru pro druhou čočku a oko nemá patologický nález na očním pozadí.

Dle TZ Evropské oční kliniky Lexum

www.lexum.cz

Autor: zpracováno redakčně