Medicína

Významné ocenění Onkomajáku


Kategorie: Aktuality 
16.prosinec 2010
Tisková zpráva občanského sdružení Onkomaják ze dne 13. prosince 2010 uvádí, že její osvětový projekt StřevoTour zaměřený na prevenci a včasné odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku si v závěru minulého týdne z pražského Paláce Žofín odnesl vítěznou trofej v kategorii Nevládní organizace European Excellence Awards.

 V České republice unikátní projekt, podporovaný společností Roche a agenturou Donath-Burson-Marsteller tak získal prestižní ocenění, jež je každoročně udělováno za mimořádný úspěch v oblasti public relations a  účinného oslovení veřejnosti. V celkem 58 kategoriích letošního 4. ročníku celoevropské soutěže se tak projekt StřevoTour stal jedním ze tří českých projektů, které  získaly nominaci..

 

Ředitelka Onkomaják Pavla Freij považuje osobně StřevoTour za velmi úspěšný projekt. Ve městech, kde se s maketou  tlustého střeva seznámila veřejnost, se počet pacientů, kteří podstoupili kolonoskopii, zdvojnásobil.  Takový úspěch při uvádění projektu na začátku tohoto roku organizátoři nečekali. Mezinárodní cena je navíc uznáním práce všech, kteří se na projektu podíleli a kteří ho podporoval.

 Podporu projektu StřevoTour vyjádřili také přední onkologové a další odborníci, hejtmani a starostové obcí a například  i Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

 

StřevoTour byl odstartován v únoru 2010. Obří nafukovací maketa tlustého střeva o rozměrech 9 x 4 metry názorně ukazuje, které choroby tento orgán nejčastěji postihují. Od února 2010 jí prošlo více než 14 tisíc aktivních účastníků ve 22 městech České republiky. Podrobné informace o projektu  na www.onkomajak.cz  .

 

ČR má podle statistik Světové zdravotnické organizace (Globocan 2002) smutné vedoucí postavení v incidenci karcinomu tlustého střeva a konečníku. Každý rok onemocní touto chorobou v Česku asi 8000 lidí, až 4 tisíce Čechů této nemoci podlehne. Kolonoskopické vyšetření však absolvuje pouhá pětina oslovených ve věku 50 – 75 let.

                                                                                                                                                                                                        www.onkomajak.cz

               www.strevo-tour.cz

                www.kolorektum.cz                           

               www.linkos.cz

               www.roche.cz

               www.dbm.cz

 

Autor: zpracováno redakčně