Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
14.prosinec 2010
Hradí VZP nějaký preparát (žvýkačky apod.), který pomáhá proti závislosti na nikotinu? A existuje nějaký lék s tímto určením? Prosím o jeho název a případně podmínky, tj. zda je na předpis a za jakou cenu.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Z prostředků veřejného zdravotního pojištění nejsou hrazeny žádné přípravky k léčbě závislosti na nikotinu, avšak existují na trhu a  jsou k dostání.

 

 V současné době je možné využít tří druhů přípravků. První volbou jsou léčiva s obsahem nikotinu. Existují ve formě pastilek, náplastí, žvýkaček a  inhalátoru. Obsahují různě vysokou dávku nikotinu, která se podává podle toho, jak silný je kuřák nebo v jaké fázi odvykání se nachází. V ČR je registrována řada přípravků, např. Nicorette, Nicotinell, Niquitin, Nicopass, Nicopatch – informaci o jejich aktuální dostupnosti a ceně lze získat v lékárnách. Uvedené přípravky jsou volně prodejné.

 

Dalšími dvěma možnostmi jsou léčivé přípravky ve formě tablet, a to Champix (vareniklin) nebo Zyban (antidepresivum bupropion). Oba jsou pouze na recept, ale může je předepsat lékař kterékoli odbornosti. Tyto léčivé přípravky nemají stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění, takže je pojišťovny nehradí. Jejich cena není regulovaná a může se v jednotlivých lékárnách lišit. Léčba přípravkem Champix trvá alespoň 12 týdnů a vyjde cca na 5 700 Kč. Terapie přípravkem Zyban má trvat od 7 do 9 týdnů a při doporučeném dávkování vyjde cca na 6 000 Kč.

 

Samotné léčivé přípravky však kladný výsledek nezaručí. Odvykací léčba závislosti na nikotinu má i při užívání zmíněných přípravků větší úspěch u těch kuřáků, kteří sami chtějí přestat kouřit. Proto je při léčbě závislosti na nikotinu vhodné využít specializovaná pracoviště, kde kuřákovi poradí, jak postupovat a případně jakou léčbu zvolit. Seznam center léčby závislosti na tabáku jsou na webových stránkách VZP v části pro klienty, nebo spolu s dalšími radami na webových stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku (www.slzt.cz). Lze také využít pomoc Linky pro odvykání kouření (tel. 844 600 500), která působí za podpory VZP.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně