Medicína

Obezita a hypertenze


Kategorie: Výživa 
13.prosinec 2010
Podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny trpí v České republice nadváhou nebo obezitou 49 % žen a 64 % mužů. S kily navíc souvisí však mnoho dalších zdravotních komplikací. Patří mezi ně zejména hypertenze (vysoký krevní tlak), která patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cév , a která postihuje čtvrtinu dospělé populace.

Vztah mezi obezitou a hypertenzí je mezi odborníky velmi dobře znám.  Jak ukázala jedna ze zahraničních odborných studií, rodinná anamnéza výskytu vysokého krevního tlaku u lidí  doposud  štíhlých předpovídá vzestup hmotnosti. Hypertenze může tedy představovat jednu z příčin obezity. Další studie uvádí, že tři čtvrtiny hypertenzních mužů a 65 % hypertenzních žen má nadváhu nebo je obézních. Zároveň ale také platí, že čím vyšší je hmotnost, tím vyšší je pravděpodobnost vzniku hypertenze v dalších  letech

Většina obézních má vysoký krevní tlak nebo  se u nich objeví během života a stejně tak platí, že téměř každý hypertonik má buď vyšší BMI (Body Mass Index) nebo alespoň vyšší nahromadění tuku v útrobách (vnitřního tuku).


Hypertenze je zrádná, nemá žádné charakteristické příznaky.
Člověk proto  nemusí o   dlouho vůbec vědět.  Může se projevovat zcela netypicky  například únavou, poruchami spánku nebo bolestmi hlavy a na hrudníku. V pokročilých stadiích se objevují příznaky vyplývající z poškození orgánů, jako jsou například angina pectoris, infarkt myokardu nebo poruchy funkce zraku či ledvin. Léčba hypertenze  má být komplexní, spočívá v úpravě stravovacího režimu (jak ve smyslu skladby stravování a výběru potravin,  v omezení příjmu soli, alkoholu,  dále v příjmu  ochranných látek – zejména antioxidantů v přirozených potravinových zdrojích). Důležité je  omezení kouření a vyvarování se zbytečnému stresu. U většiny pacientů je nutná farmakologická léčba.

U lidí s nadváhou je pak také nutné postupné snižování nadváhy a získání optimální hmotnosti.. Vhodné jsou pouze takové redukční dietní postupy, které vedou k snížení hmotnosti při zachování  správné vyvážené výživy (tedy režimy sestavené odborníky se znalostí zdravotního stavu konkrétní osoby). Velice významné je i pravidelné cvičení.


Jako nejvhodnější prevenci vzniku hypertenze doporučují odborníci dodržování zdravého životního stylu. Této tématice se již třetím rokem věnuje preventivní program Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě. Na portálu VZP www.ZijZdrave.cz získají zájemci důležité informace o prevenci vysokého krevního tlaku i o zdravotních komplikacích způsobených obezitou a nadváhou. Na portálu jsou také pravidelné online poradny odborníků, kteří doporučují správné způsoby hubnutí, pomáhají se správnou skladbou jídelníčku a radí, jaké pohybové aktivity jsou nejvhodnější.

www.vzp.cz

www.ZijZdrave.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně