Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
08.prosinec 2010
Podléhá odvodům zdravotního pojištění také to, když si přivydělávám prodejem na internetu? Jsem na mateřské dovolené a prodávám přes on-line bazary oblečení.

Odpovídá  Mgr.Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Klíčové je rozhodnout, zda popsaný druh příjmů patří mezi příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, nebo jde o jinou možnost.

 

O příjem ze samostatné výdělečné činnosti nejde, pokud by se jednalo o tzv. ostatní příjmy (§ 10 zákona o daních z příjmů) nebo o příjmy, které nejsou předmětem daně. Ty nepodléhají odvodu zdravotního pojištění. Předmětem daně by příjem z prodeje nebyl, například kdyby tazatelka prodávala vlastní oblečení nebo oblečení svých dětí – tj. nekupuje (a následně neprodává) oblečení za účelem dosažení zisku. O tzv. ostatní příjmy by se mohlo jednat, jestliže by činnost – přestože jde zjevně o opakovaný příjem – byla svým charakterem nahodilá.

 

Nejpravděpodobněji však prodej na internetu je příjmem ze samostatné výdělečné činnosti, a pak je třeba splnit všechny povinnosti OSVČ. Není podstatné, zda tazatelka má živnostenský list! Jde-li o příjem ze samostatné výdělečné činnosti (podle § 7 zákona o daních z příjmů), musí být přihlášena u své zdravotní pojišťovny jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) a odvádět pojistné na zdravotní pojištění formou záloh na pojistné a doplatku pojistného.

 

Zálohy nemusí platit např. OSVČ, jejichž hlavním zdrojem příjmů je zaměstnání; žena na mateřské sice jako OSVČ nehradí zálohy v zákonem stanovené minimální výši (v roce 2010 je to 1 601 Kč), ale musí hradit zálohy vypočtené podle skutečné výše příjmů dle Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za předchozí rok.

 

Každý, kdo má příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, je povinen do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měl podat daňové přiznání za předchozí zdaňovací období, předložit zdravotní pojišťovně Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti.

 

Musí také vždy ohlásit změny údajů uvedených na Přehledu, ohlásit a doložit změnu jména, příjmení, trvalého pobytu, rodného čísla, obchodního jména, sídla nebo místa podnikání, identifikačního čísla organizace a čísla bankovního účtu, je-li z něj placeno pojistné.

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně