Medicína

Význam nenasycených mastných kyselin pro lidský organismus


Kategorie: Výživa 
06.prosinec 2010
Vliv nenasycených mastných kyselin na lidské zdraví byl hlavním tématem pátého ročníku odborné konference „Výživa, nedílná součást léčby závažných chorob“, která se uskutečnila v druhé polovině listopadu 2010 v Poděbradech. Přední odborníci na výživu z České republiky i zahraničí se zde jednoznačně shodli na velkém významu nenasycených mastných kyselin pro lidský organismus.

Nenasycené mastné kyseliny podle odborníků prokazatelně zlepšují mnohé parametry červených krvinek, snižují viskozitu krve, krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi  i riziko arytmií. Jejich přítomnost v těle urychluje hojení zánětlivých procesů. Nenasycené mastné kyseliny zlepšují  rovněž funkce centrálního nervového systému, jsou nutné pro správný vývoj mozku.  Lékaři objevili jejich pozitivní vliv také na pacienty trpící schizofrenií nebo bipolární poruchou.

 

Pro oběhový systém se jako nejlepší jeví omega 3 mastné kyseliny. Ty si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, proto je nesmírně důležité, aby jich bylo dostatek v přijímané potravě. Nenasycené mastné kyseliny jsou v  rybím mase a v některých druzích olejů.

 

Na odborné konferenci také byly předneseny první výsledky projektu podávání kapřího masa pacientům s vysokým rizikem kardiovaskulárního onemocnění. Jednalo se o pacienty po operacích souvisejících s ischemickou chorobou srdeční. Výsledky projektu ukázaly, že u pacientů se zvýšeným příjmem rybího masa klesla hladina celkového cholesterolu a naopak se zvýšil takzvaný ochranný cholesterol. Došlo také k významnému urychlení hojení zánětu.

 

Odborníci se na konferenci věnovali i druhému hlavnímu zdroji nenasycených mastných kyselin, a to olejům. Jako nejlepší prevenci chorob oběhového aparátu doporučují denně 1,5 lžíce řepkového oleje. Pozor řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový systém člověka lepší než olej olivový! 

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně