Medicína

Myelodysplastický syndrom


Kategorie: Aktuality 
26.listopad 2010
Železo se podílí na vazbě a přenosu kyslíku v tkáních. Je nezbytné k životu. Jeho nedostatek vede k anemii (chudokrevnosti) a dalším poruchám, jeho nadměrné hromadění však poškozuje některé vnitřní orgány. Myelodysplastický syndrom (MDS) je onemocnění krvetvorné tkáně. Porucha krvetvorby vede k nedostatku krvinek a k projevům anemie (nedostatek červených krvinek), infekcím a krvácení. Možná je transformace do akutní leukémie. Etiologie onemocnění i přes intenzivní výzkum je zatím neznámá. MDS je jedna z nejčastějších hematologických malignit v dospělém věku. Jeho incidence stále narůstá s prodlužujícím se věkem populace a pravděpodobně též se zvyšováním expozice různým toxickým látkám. Terapie tohoto onemocnění je stále obtížná.

Nemocní s MDS trpí anemii ve více než 90 %. Proto u  většiny z nich jsou  krevní transfuze jedinou možnou terapií. Každá transfúzní jednotka představuje přísun asi 200-250 mg železa - Fe, což při denním vylučování Fe asi 1-2 mg a nutnosti opakovaných převodů krve vede nevyhnutelně k hromadění Fe v organismu. Většinou nemocní dostávají trvale 2-4 transfúzní jednotky za měsíc. Brzy se tak dostanou k hodnotě 20, což již představuje limit pro rozvoj poškození organismu nadbytečným Fe.

 

               

Dochází-li k hromadění železa v organismu, stává se pro tělo nemocného jeho přebytek toxický.  Hromadí se v orgánech s jejich následným poškozením vedoucím v některých případech k selhání jejich funkcí.

Nejvíce je ohroženo srdce, játra a endokrinní orgány. Selhání srdce je nejčastější neleukemickou příčinnou úmrtí vyskytující se asi v 51% MDS nemocných. Obecně platí pro všechny nemocné, kteří dostávají trvale transfúze, že poškození srdce je hlavní příčinou úmrtí. Přetížení organismu železem vede u MDS nemocných nejen k snížení počtu celkového přežití, ale i k zhoršení výsledků u transplantací. A dle posledních výzkumů též může přetížení Fe vést či urychlovat transformaci do akutní myeloidní leukemie (AML), jak bylo uvedeno.

 

Nadbytečné železo v organismu se však již dá určit a tak je možno  zahájit léčbu vedoucí k jeho odstranění.

Jedinou možnou prevencí (i terapií) nahromadění  nadbytečného Fe je tzv. chelatační léčba. Jde o podávání léků, které mají schopnost vázat a odstraňovat železo z organismu. Již dlouho je k dispozici účinný lék Desferal, který si musí nemocní aplikovat v podkožní několikadenní infuzi. Pro mnohé z nich to však bývá neproveditelný a značně život komplikující proces. 

                 

Významným pokrokem proto bylo uvedení  nových perorálních tabletových přípravků - chelátorů Fe. Deferasirox (Exjade firmy Novartis) je indikován u nemocných s MDS. Je k dispozici i v ČR  Podle zkušeností jde o velmi dobře snášený lék s malým výskytem nežádoucích vedlejších účinků a navíc velmi efektivní.

„Podle dat, která byla prezentována odborníky hematologického pracoviště 1. LF UK  na  odborných konferencích u nemocných s MDS dochází použitím preparátu k efektivnímu odstraňování nadbytečného železa.  Pokud je zahájena léčba včas, je podání léku účinnou prevencí vzniku poškození orgánů“, jak uvedla na TK v listopadu 2010 MUDr. Anna Jonášová, z Hematologické ambulance I. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

 

Péče o nemocné s MDS v ČR je organizována  tak, že základní diagnostiku a konzervativní léčbu provádějí Regionální hematologická pracoviště. Centra intenzivní a specializované hematologické péče  pak  potvrzují a  upřesňují diagnózy,  provádějí další intenzivní léčbu včetně transplantace krvetvorných buněk. Zajišťují přístup k novým formám terapie (Praha, Plzeň, Hradec Králové, Brno, Olomouc).

Sekce pro léčbu myelodysplastického syndromu při České Hematologické společnosti – sdružuje lékaře zabývající se diagnostikou a léčbou MDS (společné diagnostické a léčebné postupy). Czech MDS group organizuje Národní registr nemocných s MDS – hlášení nových nemocných s MDS a zajišťuje další vzdělávací aktivity, kooperaci center, a jiné činnosti MDS sekce.

 

Nemocní s MDS se mohou sdružovat  v Občanském sdružení MDS, které pracuje od roku 2008. Sdružení  věnuje každý listopad informacím  veřejnosti o tomto onemocnění.

www.sdruzeni-mds.cz

info@sdruzeni-mds.cz

www.vfn.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně