Medicína

Moderní přístroje budou zachraňovat životy dětí ve FN Motol


Kategorie: Aktuality 
25.listopad 2010
Děti s onemocněním srdce či vrozenými srdečními vadami budou od příštího roku léčit v motolské nemocnici pomocí nových nejmodernějších přístrojů. Umožní to dotace z Evropské unie určená pro vybavení nově rekonstruovaného dětského kardiocentra. Dotaci ve výši 57 mil. Kč poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj. 23 mil. Kč bude uhrazeno ze státního rozpočtu a vlastních zdrojů Fakultní nemocnice v Motole.

 

Cílem projektu „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole – dětská část“, je nákup moderních diagnostických a terapeutických zdravotnických prostředků pro Komplexní dětské kardiocentrum FN Motol. Dotaci ve výši 85 % uznatelných nákladů poskytne Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu. V rámci tohoto projektu získá FN Motol dvě angiografické linky a echokardiograf tzv. hi-end třídy.

 

Monoplanární angiolinka bude  používána k léčbě cévních a nevaskulárních postižení dětí od jednoho dne do 18 let věku. Především se jedná o léčbu mozkových a jiných malformací, embolických a trombotických cévních komplikací, o zákroky u onkologických pacientů a intervence na transplantovaných orgánech.

 

Dvouprojekční angiokardiografické zařízení bude sloužit k detailním diagnostickým a léčebným katetrizačním zákrokům u novorozenců, kojenců a dětí s vrozenou srdeční vadou.

 

Diagnostické srdeční katetrizace jsou prováděny především u pacientů s nejsložitějšími vrozenými srdečními vadami. Léčebné srdeční katetrizace umožňují léčbu dětí se zúžením plicní a aortální chlopně a zúžení v oblasti plicního cévního řečiště a aorty. Dvouprojekční angiografické zařízení snižuje množství podané kontrastní látky a zvyšuje výtěžnost a detailnost vyšetření.

 

Echokardiografie (ECHO) je ultrazvuková vyšetřovací metoda, umožňující neinvazivně posoudit srdeční anatomii a tak určit typ a morfologické detaily srdeční vady.

V Dětském kardiocentru ECHO umožňuje zhruba u 80 % dětí indikovaných k srdeční operaci nahradit dříve nutnou srdeční katetrizaci a angiokardiografii, které jsou přece jenom rizikové a vystavují dítě ionizujícímu záření. Metoda se  využívá i pro prenatální diagnostiku srdečních vad. Včasné rozpoznání vady v těhotenství umožňuje u těžkých poškození plodu ukončení gravidity,  dále intrauterinní léčbu některých závažných poruch srdečního rytmu plodu. Umožňuje rovněž  organizovat porody dětí se závažnou srdeční vadou z celé ČR ve FN v Motole a zvyšovat tak jejich šanci na úspěšnou kardiochirurgickou nebo katetrizační intervenci.

 

V Dětském kardiocentru se ročně provádí více než 9 000 specializovaných ECHO vyšetření  a další tisíce  vyšetření jako běžné součásti denních vizit u hospitalizovaných pacientů. Superkonziliárních  prenatálních vyšetření se provede téměř 1 000 ročně. Ročně je v Dětském kardiocentru přijato  asi 750 dětí s kardiovaskulárním onemocněním. Průměrná ošetřovací doba je 10 – 11 dnů. Počet srdečních operací se pohybuje kolem 430. Ambulantně je vyšetřeno přibližně 5 000 pacientů

 

Motolské dětské kardiocentrum je jedním ze dvou specializovaných dětských center v ČR. Zabývá se především diagnostikou a léčbou kardiovaskulárních onemocnění u dětí. Kromě vlastní kardiologické a kardiochirurgické činnosti zajišťuje diagnostiku a léčbu srdečních onemocnění v prenatálním období.

Dle TZ z 24. 11. 2010

www.fnmotol.cz

www.cwe.cz

Autor: zpracováno redakčně