Medicína

Nový lineární urychlovač ve FTN v Praze


Kategorie: Aktuality 
26.listopad 2010
Dle TZ FTN v Praze ze dne 25. 11. 2010 v rámci dotace ze strukturálních fondů Evropské unie došlo k rozšíření možností radioterapie ve Fakultní Thomayerově nemocnici s poliklinikou. Bylo tak umožněno obměnou přístrojového vybavení radioterapie onkologického oddělení FTNsP. Nový špičkový ozařovač vhodný pro všechny moderní radioterapeutické ozařovací postupy je v provozu.

 

Nejvýznamnější posun nastal díky zakoupení druhého lineárního urychlovače. Jedná se o model Artiste, výrobce Siemens, Německo. Díky možnosti volby energie ozařovacího svazku je pokryta celá škála možných lokalizací nádorových ložisek. Velkou výhodou je 160tilistový mnoholamelový kolimátor, který umožňuje velmi přesné vymezení cílového objemu a tím ozáření pouze skutečně postižené tkáně s maximálním šetřením okolních zdravých orgánů.

Lineární urychlovač pomocí technologie IGRT (obrazem řízená radioterapie) tento požadavek umožňuje. Je možné získat jak projekci léčebného svazku do roviny (tzv. portálový snímek, podobný běžnému rtg vyšetření), tak prostorovou informaci pomocí technologie CBCT (cone-beam CT, tedy obdoba vyšetření na počítačovém tomografu) a to přímo během ozáření.

Druhým významným zlepšením je zdokonalení verifikačního systému. Nová verze umožňuje lépe spravovat a organizovat stále rostoucí množství informací (textových a hlavně obrazových) než předchozí. Byl rozšířen i počet pracovních stanic verifikačního systému a tím se zlepší organizační návaznost pracoviště.

Třetím zásadním vylepšením je nákup nového systému pro plánování léčby zářením. Pro stanovení dávkových distribucí je používán pokročilý a detailní výpočetní model s plným připojením ke stávajícímu systému.

Celkově se jedná nejen o kvantitativní nárůst přístrojového vybavení, ale zejména o kvalitativní skok, který staví pracoviště radioterapie ve FTNsP po bok jiným moderním pracovištím pro radiační onkologii. Nové vybavení umožní výrazně zlepšit a zefektivnit organizaci činností  pracoviště a zároveň zařadit pokročilé techniky radioterapie do rejstříku možností pracoviště.

Dle TZ FTN.

www.ftn.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně