Medicína

Transplantace zachraňují život


Kategorie: Aktuality 
30.listopad 2010
Česká transplantologie je na světové úrovni nejen z hlediska úspěšnosti, ale také její dostupnosti pro pacienty. Z tohoto pohledu předčí ČR takové země, jako je Německo, tedy stát, s nímž bychom se rádi porovnávali i v jiných parametrech. Například relativní počet transplantací srdce byl v roce 2009 v ČR 7,6 na 1 milion obyvatel, v Německu 4,4 na 1 milion obyvatel. Relativní počet transplantací ledvin od zemřelého dárce byl v témže roce v ČR 32,6/1 mil. obyvatel, v Německu 26,5/1 mil. obyvatel. V čem Česko zaostává, jsou transplantace ledvin od žijícího dárce. Jsou země západní Evropy a zámoří, kde tento program tvoří až 40 % všech transplantací ledvin, v ČR pouze 8 %.

V ČR se již několik let pohybuje počet transplantací kolem necelých šesti set za rok, přestože počet výkonů nestoupá, přibývá žijících pacientů s transplantovaným orgánem. Z toho vyplývá, že úspěšnost transplantací se zvyšuje. Pacienti, kteří by zemřeli pro nezvratné selhání orgánu, žijí. Mnozí se vracejí ke své profesi a normálnímu životu.

Výsledky transplantací všech orgánů se významně zlepšily od osmdesátých let minulého století jednak zdokonalením metody odběrů a uchování orgánů i operační techniky, především však vývojem moderních léků (imunosupresív), které ovlivňují  imunitní systém tak, aby organismus příjemce neodmítl „cizí“ orgán. Imunosupresivní léčbu musejí všichni pacienti, kteří žijí s transplantovaným orgánem užívat po celý život, protože  na trvalém a pravidelném užívání závisí funkce transplantovaného orgánu.

Nejčastější příčinou, proč transplantovaný orgán „přestane pracovat“ je úmrtí pacienta z jiných příčin, které s transplantací a transplantovaným orgánem nesouvisí (například srdeční infarkt, následek úrazu apod.)

V ČR žilo k 31. prosinci 2009 celkem 5 428 lidí s transplantovaným orgánem: s ledvinou 3771, se srdcem 581, s játry 817, s plícemi 76 a se slinivkou 183 pacientů.

V českých zemích bylo provedeno od počátku 60. let do konce roku 2009 více než 11 100 transplantací orgánů, z toho zhruba 8 400 transplantací ledvin (z tohoto počtu  300 od žijících dárců), 1120 srdcí (od roku 1990) + jedna kombinovaná transplantace srdce + plíce, 1100 jater (od roku 1991), 400 slinivek (od roku 1990) a 150transplantací  plic (od roku 1997)

V současné době čeká (v ČR) na „svůj nový“ orgán asi 800 lidí, z toho nejvíce čekatelů (zhruba 560 pacientů) čeká  na ledvinu. Nedostatek dárců je celosvětovým problémem a je hlavním limitem počtu život zachraňujících transplantací.

Současná legislativa ČR vychází z předpokládaného souhlasu občanů k provedení odběru orgánů k transplantačním účelům. V případě nesouhlasu s posmrtným odběrem tkání a orgánů je nezbytné provést registraci do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů.

www.tranplantcentrum.cz

www.yourcomm.cz

Autor: zpracováno redakčně