Medicína

Kardiocentrum IKEM otevřel nový hybridní operační sál


Kategorie: Aktuality 
24.listopad 2010
Nový hybridní operační sál, který propojuje chirurgii a zobrazovací metody, začal sloužit lékařům a pacientům Kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Speciální hybridní operace umožní léčbu nemocné chlopně nebo aorty miniinvazivním přístupem s významně kratší dobou rekonvalescence a menšími bolestmi. Pacienti se nemusí obávat ani estetických následků operace, která je v tomto ohledu velmi šetrná.

Hybridní operační sál v sobě spojuje výhody klasického chirurgického operačního sálu a zobrazovací možnosti intervenčních laboratoří. Tato syntéza umožňuje lékařům provádět operační zákroky méně invazivně při zajištění maximální bezpečnosti pacienta.

V současné době vznikají v IKEM multioborové skupiny odborníků, jejichž úkolem je správná indikace k výkonům a jejich následné bezchybné provedení. Je to například provedení hybridního aortokoronárního bypassu, katetrizační zákroky na srdečních chlopních, mapování a odstranění srdečních arytmií, katetrizační zákroky na aortě v kombinaci s klasickou chirurgií.

Vznik tohoto špičkově vybaveného hybridního operačního sálu je pro IKEM důležitý hned z několika důvodů. V první řadě začínají postupně mizet pevné hranice mezi jednotlivými intervenčními obory .

V blízké budoucnosti si již moderní medicína nevystačí s tradičním oborovým rozlišením na kardiochirurgii, intervenční kardiologii, intervenční radiologii nebo angiologii.  Takto je možné vzhledem k enormnímu pokroku ve vývoji medicínských technologií především v oblasti kardiovaskulárních operací provádět již nyní určité typy operačních výkonů výrazně méně invazivně, než tomu bylo dříve - s větším komfortem  a větším bezpečím pro pacienta. Klasickým příkladem je perkutánní implantace aortální chlopně.

Nový hybridní operační sál  je velkým přínosem  pro pacienty i pro lékaře. Poskytuje široké možnosti léčby, nesrovnatelně větší komfort a zejména vysokou podporu spolupráce odborníků napříč medicínskými obory, jak uvedl na listopadové TK přednosta Kardiocentra prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., na jehož klinice se tento nový sál nachází.

V České republice je pouze jeden obdobný operační sál, a to v Brně. Sál v IKEM tak bude mít regionální působnost pro celé Čechy. Realizace tohoto hybridního sálu byla zahájena počátkem července letošního roku a dokončena v polovině října. Od 19. října 2010 byl na sále zahájen zkušební provoz. Celkové investiční náklady činily 78,9 mil. Kč, z toho projektové práce a příprava 4,2 mil. Kč, stavební práce 23,3 mil. Kč a dodávka přístrojů 51,4 mil. Kč. Dotace ze zdrojů Ministerstva zdravotnictví byla ve výši 69 mil. Kč.

www.kardiocentrumikemcz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně