Medicína

Projekt HEZR – hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví.


Kategorie: Aktuality 
22.listopad 2010
České zdravotnické fórum (ČZF) realizovalo 7. kolo projektu HEZR (Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví), jehož cílem je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné veřejnosti na často diskutovaná, důležitá, inovativní nebo bezprecedentní opatření ekonomicko-sociálního charakteru ovlivňující kvalitu života občanů země. Experti hodnotili prospěšnost sedmi navržených opatření ovlivňující zdravotnictví.

Dle názorů hodnotitelů (55 odborníků - ekonomové, analytici, manažeři, sociologové, podnikatelé, zástupci stavovských organizací, pacientských organizací, akademické půdy a odborní žurnalisté) nejpřínosnějším opatřením vlády v období srpen až říjen 2010 je návrh na zkrácení doby hospitalizace v nemocnicích a novela zákona o nelékařských povoláních dle  TZ z 18. 11. 10 .

Nejpřínosnějším opatřením pro rozvoj zdravotnictví je návrh na zkrácení doby hospitalizace v nemocnicích. Zkracování doby pobytu v nemocnici je obecně žádoucí trend, důležité ovšem bude zajistit důsledné navázání následné a domácí péče. V tomto má zatím bohužel české zdravotnictví značné rezervy.

Druhým nejpřínosnějším opatřením je novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Posílení kompetencí sester je důležitým faktorem pozitivně ovlivňujícím levnější druhy zdravotní péče, i když zde může hrozit potencionální zhoršení dosavadní úrovně poskytovaných služeb, bude-li možné některé výkony provádět bez supervize lékaře. Bez dostatku kvalifikovaných a motivovaných zdravotních sester a bratrů, kteří budou kvalitně pečovat o pacienty, se neobejde žádné zdravotnictví, byť by disponovalo těmi nejlepšími lékaři.

Nejškodlivějšími opatřeními je návrh na zvýšení odvodů na zdravotní pojištění pro živnostníky a návrh na omezení špičkové zdravotní péče. Experti nevidí důvod proč snižovat míru solidarity ve zdravotnictví u živnostníků jen proto, že nejsou v zaměstnaneckém poměru, ale většina se shoduje, že prosazování tohoto opatření v době ekonomické krize není vhodné.

 www.czf.cz

 

České zdravotnické fórum, o.p.s. je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora diskuse a komunikace odborníků a klíčových osobností ve zdravotnictví a společnosti; podpora projektů směrujících k dlouhodobé udržitelnosti a vysoké kvalitě poskytovaných služeb ve zdravotnictví.

 

 

Autor: zpracováno redakčně