Medicína

Světový den CHOPN – 19. listopad


Kategorie: Aktuality 
18.listopad 2010
Chronická obstrukční nemoc (CHOPN) , o které jsme již opakovaně informovali, ale která stále vyžaduje pozornost odborníků je vleklé onemocnění průdušek charakterizované omezeným průtokem vzduchu v průduškách v důsledku jejich zužování (tzv. bronchiální obstrukcí). Bronchiální obstrukce není reverzibilní (vratná), obvykle se zhoršuje a je spojena s abnormální zánětlivou odpovědí na škodlivé částice a plyny. Onemocnění má zároveň i významné mimoplicní vlivy. Nemoc se obvykle projevuje u lidí v produktivním a starším věku, významnou skupinou pacientů jsou kuřáci. Varující je skutečnost, že až 75 % nemocných o své chorobě neví!

 

Léčitelnost nemoci je omezena pouze na zmírňování příznaků a projevů nemoci a zpomalování  jejího postupu. Základem léčby je kromě prevence pravidelná inhalační léčba, která se při zhoršování (tj. přechodu do vyššího stádia CHOPN) vždy stupňuje. K zajištění úspěšné léčby a zabránění poklesu plicních funkcí v důsledku progrese nemoci je nezbytná úzká spolupráce mezi nemocnými a zdravotníky, zanechání kouření a aktivní plicní rehabilitace. V silách současné lékařské vědy není možnost onemocnění zcela vyléčit.

Důležitou roli proto hraje prevence a znalost, jak může jednotlivec nemoci předcházet. CHOPN vzniká obvykle v důsledku dlouhodobého působení zevních škodlivin, z nichž zdaleka nejčastější a nejzávažnější je cigaretový kouř, a to jak u aktivních kuřáků, tak i u tzv. kuřáků pasivních, tedy nekouřících osob pobývajících v zakouřeném prostředí.

Nemoc se většinou začíná projevovat po 40. roku života. Mezi její obvyklé příznaky patří kašel spojený s vykašláváním hlenů a dušnost při námaze. Pacienti se často mylně domnívají, že jde o projevy nastupujícího stáří, a tak nevěnují riziku CHOPN a včasnému stanovení jeho diagnózy dostatečnou pozornost. Bez zahájení léčby se potíže pozvolna zhoršují .

Onemocnění  je  diagnostikováno vyšetřením plicní funkce, tzv. spirometrií, která prokáže zúžení průdušek. Podle výsledků vyšetření plicních funkcí je možné stanovit stupeň, tedy závažnost onemocnění (stádium lehké – středně těžké – těžké – velmi těžké).                                                                                                                                                                                                                                                                        

Úmrtnost na CHOPN se v ČR od roku 1996 do roku 2009 zvýšila více než dvojnásobně,  v minulém roce nemoci podlehlo 2 290 lidí. Předpokládá se, že letos bude u nás úmrtnost na CHOPN „jen“ na místě šestém a pořadí příčin úmrtí v roce 2010 dle odhadů odborníků bude následující: 1. ischemická choroba srdeční, 2. cévní mozkové příhody, 3. rakovina plic, 4. rakovina tlustého střeva a konečníku, 5. zánět plic, 6. chronická obstrukční plicní nemoc.

 

Zcela jednoznačně ve světě i u nás platí, že v posledních letech stoupá úmrtnost na CHOPN u žen. Úmrtnost na 100 000 žen za posledních 14 let stoupla 2,3x, u mužů je zaznamenán dvojnásobný nárůst úmrtí. Muži však nadále v drtivé většině zemí umírají na CHOPN častěji než ženy (mimo Švédska, kde je trend v neprospěch žen).

Onemocnění má rovněž závažné s mimoplicními účinky. U pacientů trpících CHOPN se ve srovnání s lidmi bez CHOPN častěji projevují srdeční a cévní komplikace. Kvalita nemocných je výrazně zhoršená. Závažnost onemocnění bude narůstat.

Finanční nákladnost CHOPN je značná, protože farmakoterapie je nejdražší mezi léčebnými postupy.

Zcela jednoznačně hlavní příčinou CHOPN je kouření. Podílí se celými 75 % na vzniku všech případů onemocnění. Kouření zrychluje pokles plicních funkcí 3x více než u nekuřáků.

Z dosavadních poznatků vplývá, že závažnost CHOPN je v ČR obecně podceňována., onemocnění  je nedostatečně často a  pozdě diagnostikováno, neadekvátně sledováno  a málo intenzivně léčeno.

Problémy související s CHOPN jsou u nás i v mnoha zemích závažné (např. narůstající úmrtnost, stoupající podíl žen na úmrtnosti, finanční nákladnost, hospitalizace). Ke zlepšení situace v ČR je nutné prosadit národní program boje proti CHOPN .

Světový den CHOPN letos proběhne 19. listopadu a jeho organizátorem je již tradičně Globální iniciativa proti chronické obstrukční plicní nemoci (GOLD) ve spolupráci s lékaři-specialisty a pacientskými organizacemi. Jejím hlavním cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o onemocnění, zlepšit prevenci a snížit úmrtnost pacientů s touto chorobou. V rámci Světového dne CHOPN se letos v České republice opět uskuteční akce zaměřené jak na odbornou, tak laickou veřejnost., při kterých si mohou zájemci dát vyšetřit bezplatně  své plicní funkce.

 

Nemoc lze odhalit na základě jednoduchého spirometrického vyšetření, které provádí plicní specialista nebo praktický lékař a měří se při něm kromě objemu vzduchu v plicích také průchodnost průdušek. Pokud si kuřáci chtějí ověřit, zda patří do rizikové skupiny ohrožené CHOPN, mohou si ještě před návštěvou lékaře vyplnit dotazník na webových stránkách www.dychani.cz.

Den boje proti CHOPN u nás již po osmé pořádá České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (ČOPN). Sdružení bylo založeno z iniciativy členů výboru ČPFS (České pneumologické a ftizeologické společnosti). Jeho zakladateli jsou české lékařské kapacity, které se této problematice dlouhodobě věnují: prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., doc. MUDr. Jaromír Musil, Ph.D.
a MUDr. Stanislav Kos, CSc.  Kromě pořádání Světového dne a akcí s ním souvisejících ČOPN publikuje knihy a DVD pro lékaře i pacienty. Základním cílem ČOPN je rozšiřovat a prohlubovat znalosti lékařské i laické veřejnosti

o chronické obstrukční plicní nemoci.

 www.copn.cz

www.boehringer-ingelheim.com

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně