Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
16.listopad 2010
Jsem Slovenka, ale žiji a pracuji v ČR, jsem pojištěna u VZP. Často se teď kvůli nemocným rodičům zdržuji ""doma"" na Slovensku. V poslední době jsem začala mít problémy se zuby (můstky), a protože můj zubař odchází do důchodu, chtěla bych využívat služby své dávné slovenské zubařky. Proplatí mi VZP stomatologickou péči na Slovensku?

 

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

VZP vám stomatologickou péči poskytnutou na Slovensku proplatí; bude se jednat o úhradu v režimu tzv. vyžádané péče, za kterou pacient cíleně vycestuje do zahraničí. Možnosti pro vyžádanou péči jsou dvě.

 

První: pojištěnec má předem souhlas své zdravotní pojišťovny, a pak bude vyjíždět do zahraničí s příslušným formulářem, který bude zahraničnímu zdravotnickému zařízení garantovat, že poskytnutou péči dostane od české zdravotní pojišťovny uhrazenou (sám tedy hradí jen spoluúčast a případné přímé platby, stejně jako tamní pacienti). Souhlas je udělován po individuálním posouzení, pojištěnec na něj nemá automaticky nárok.

 

Druhou možností je vycestovat za účelem čerpání zdravotní péče i bez souhlasu své zdravotní pojišťovny. Pojištěnec si pak musí uhradit náklady na poskytnutou zdravotní péči sám. Pokud jde o ambulantní zdravotní péči, má po návratu do ČR nárok na refundaci vynaložených nákladů. Musí ale předložit doklad, ze kterého přesně vyplývá, o jakou péči šlo, a podmínkou je, že jde o péči v ČR poskytovanou a hrazenou ze zdravotního pojištění. Nárok na refundaci je omezen do výše českých tarifů, tzn. do výše, která je za tento zákrok hrazena z veřejného zdravotního pojištění v České republice. Maximálně může klient dostat tu částku, kterou skutečně zaplatil (pro případ, že by v zahraničí některé ceny výkonů byly nižší než u nás).

 

Pokud se rozhodnete ambulantní zdravotní péči, která je v ČR hrazena, podstupovat v zahraničí, pak máte na základě lékařské zprávy od zahraničního ošetřujícího lékaře a dokladu o zaplacení čerpané zdravotní péče nárok na její i opakované proplacení, vždy však  pouze do výše tarifů a za podmínek platných v ČR (např. schválení revizním lékařem u některých výkonů apod.).

 

Doplňujeme, že pokud by pojištěnec VZP vycestoval do zahraničí cíleně za hospitalizační zdravotní péčí bez předchozího souhlasu VZP s úhradou této péče, nemá na úhradu ze strany pojišťovny nárok.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně