Medicína

Geny a osteoporóza


Kategorie: Aktuality 
16.listopad 2010
Tým vědců z Barcelonské univerzity objevil souvislost mezi genetickou variantou 677 C-T a rizikem zlomenin obratlů u žen po přechodu v důsledku osteoporózy. Tato genetická varianta je dána změnou jednoho nukleotidu – stavebního kamene nukleových kyselin – na daném místě DNA.

Každý člověk má dvě sady chromozomů, proto v každé sadě může být obsažena jedna genetická varianta. Z tohoto důvodu jsou nejvíce  ohroženy ženy, které mají onu „škodlivou“ variantu v obou sadách. U žen po přechodu se stává řídnutí kostí jedním ze zdravotních problémů.

 Ženy s genetickou variantou 677 C-T v obou sadách chromozomů jsou proto dvakrát více ohroženy zlomeninou obratle způsobenou řídnutím kostí (osteoporózou). K této genetické variantě se pojí i riziko dalších chorob – nemocí srdce a cév a Alzheimerovy nemoci.

V současné době je znám velký počet genetických variant, u nichž bylo zjištěno, že zvyšují riziko osteoporózy. Vztahy mezi nimi ale nejsou jasné. Pokud se jich zjistí současně více,  dosud se neví, jak se navzájem ovlivňují a jak vysoké bude výsledné riziko.

Výzkumy týkající se genů a předpovědi rizika různých chorob jsou zatím v plenkách. Zjišťování genů je poměrně drahé, takže se nevyplatí provádět je u celé populace. Dalším problémem je skutečnost, že zatím je známých jen  malé množství genů, které spolehlivě předpovídají budoucí choroby.

 Také není jasné, jak se geny navzájem ovlivňují – zda přítomnost jednoho genu může zvýšené riziko zvýšit, snížit, nebo třeba úplně vynulovat. V budoucnosti se však možná dočkáme situace, že už v porodnici se dítěti odebere krev a za několik dní maminka dostane datové médium včetně popisu, jaká rizika chorob v jakém věku hrozí, a návrh preventivních opatření třeba na 20 let dopředu.

 

Osteoporóza a další problémy spojené s kostmi a klouby (artróza, revmatismus) se stávají celosvětově rostoucím fenoménem. Jedním z nejjednodušších a přitom čistě přírodních způsobů, jak předcházet osteoporóze je pravidelná a dostatečná konzumace mléka. Stačí tři porce mléčných výrobků denně. Češi však ve srovnání s ostatními Evropany mléko pijí velmi málo. Téměř 40 % české populace mléko téměř nepije nebo jen občas. Důvodem je celá řada  neopodstatněných mýtů o mléce, které u nás stále panují

Ačkoliv Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila období 2000 – 2010 Dekádou kostí a kloubů, není této problematice věnováno stále dostatek pozornosti, jak by si závažnost onemocnění vyžadovala. A to i ve   srovnání například s prevencí v oblasti rakoviny, kardiovaskulárních chorob nebo AIDS.

www.medicalnewstoday.com

www.ulekare.cz

www.amic.cz 

Autor: zpracováno redakčně